Hirdetés

Kullancsveszély - Még most sem késő védekezni

Kullancsveszély - Még most sem késő védekezni

Kullancsok

2018.06.05. 19:07

Bár a védőoltás a Lyme-kór ellen nem véd.

Hirdetés

A kullancsok elterjedése miatt a szakértők arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy aki csak teheti, oltassa be magát, hiszen így megelőzhető a vérszívók által terjesztett betegségek egy része.

A kullancsszezon közepén járunk, és míg korábban csak az erdőkben találkozhattunk ezzel a vérszívóval, ma már könnyedén belénk mászhat egy példány akár a belvárosban sétálva is.

A kullancs által terjesztett fertőzés egy elhúzódó, magas lázzal, járó állapot, amely egy-két héttel a csípés után jelentkezik.

A második fázisban jelennek meg az agyhártyagyulladásos tünetek. A gyulladás akár részleges bénulást is okozhat az eleve rossz állapotban lévő, izomfájdalommal, erős fejfájással küzdő betegeknél. De ez a fajta szövődmény csak két-három százalékosra tehető. A halálos szövődmények aránya pedig még kisebb: fél vagy egy százalék.

A védőoltásoknak köszönhetően a fertőzöttek száma jócskán visszaesett a korábbi évtizedek eseteihez.

A kora nyári időszak számít a fertőzés terén csúcsidőszaknak, de októberig előfordulhatnak még megbetegedések. Azonban a gyorsított védőoltás még ilyenkor is adható. Az első oltóanyag beadását követően két vagy három hét múltán újabb védőanyagot kell beadni a páciensnek. Ennek négy-öt héten belül alakul ki az ellenállása.

Így aki most adatja be magának a védőoltást, leghamarabb augusztusra lesz védett a fertőzésekkel szemben. 

Azonban a védőoltás nem véd a Lyme-kór ellen, amelyet ugyancsak a kullancs terjeszt. Ez bakteriális fertőzés, amelynek szintén lehetnek súlyos szövődményei, de már szerencsére az első tünetek, mint a jellegzetes, terjedő bőrpír a csípés környékén vagy esetleg a test más részein felhívják mind az orvosok, mind a betegek figyelmét, hogy valami probléma állhat a háttérben. A korai stádiumban a betegség antibiotikummal még jól gyógyítható.

.