Háromnapos fesztivál lesz a Szent Márton nevét viselő települések szombathelyi találkozója

2016.06.08. 07:06

Programok gyerekeknek és felnőtteknek.

Szombathelyen találkoznak a Szent Márton nevét viselő települések június 10. és 12. között, a jubileumi év tiszteletére a találkozó idén háromnapos fesztivállá bővül - közölték a szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. képviselői sajtótájékoztatójukon.

Szommer Ildikó, a rendezvény főszervezője elmondta: a Szent Márton Fesztivál a jubileumi év eseménysorozatának egyik legnagyobb világi rendezvénye lesz, 21 helyről érkeznek delegációk Szent Márton szülővárosába, 11 magyarországi település és 10 külhoni település képviselteti magát a találkozón.

Hozzáfűzte: a fesztivál csúcspontja lesz a vasárnap délelőtti, Szent Márton ereklyéjének 1913-as hazahozatalát idéző ünnepi felvonulás, amely a Szent Márton templomtól a szombathelyi székesegyházig vezet. A díszes ünnepi menethez, amelyet római hagyományőrzők vezetnek fel zászlókkal, bárki csatlakozhat, leróva ezzel tiszteletét az 1700 éve Savariában született Szent Márton emléke előtt.

Illusztráció. Fotónk a tavalyi rendezvényen készült

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Szent Márton szülővárosaként hagyományt szeretnének teremteni a nevét viselő települések találkozójából.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is: július 9-10-én rendezik meg Szombathelyen a Katolikus Ifjúsági Találkozót, amely a jubileumi év legnagyobb egyházi rendezvénye lesz, de az idén egy hónaposra bővülnek a novemberi Szent Máton nap eseményei is.

Szommer Ildikó a Szent Márton Fesztivál további részeit ismertetve elmondta: a fesztiválprogramok már pénteken elkezdődnek, az Agora Savaria Filmszínházban két alkalommal is ingyenesen levetítik A jó pásztor című Szent Márton életét bemutató filmet. Ugyancsak térítésmentesen tekinthető meg pénteken az Iseumban a Szent Márton és Pannónia: Kereszténység a római világ határán címet viselő, nemrég megnyílt kiállítás. Díjtalan a belépés a világzenei stílust képviselő Bognár Szilvia és Kónya István koncertjére, amelyet a Premontrei Gimnázium dísztermében hallgathat meg a közönség.

Szólt arról, hogy szombaton délelőtt különleges vásár nyílik Szombathely főterén a magyarországi kolostorok és apátságok portékáiból, délután ingyenesen lesz látogatható a Szent Márton Látogatóközpont, illetve szakmai vezetéssel lesz bejárható a Szent Márton Történelmi Sétaút.

A Fő téri színpadon a nap során Szent Mártonról mesélnek kicsiknek és nagyoknak, az Évkerék Társulat óriásbábokal lép fel, de sokan lehetnek kíváncsiak a Cimbalibandre és a Bohamian Betyars elnevezésű folk-, rock-, punkzenekar koncertjére is.

Vasárnap délután a Szent Máton nevét viselő települések mutatkoznak be a főtéri színpadon, majd hagyományőrző csoportok tartanak bemutatót, ezt követi egy Szent Márton legendáját felidéző vásári képmutogató játék, végül pedig a Szent Márton nevét viselő települések hagyományőrző, népzenei és néptánccsoportjai váltják egymást a színpadon.

A fesztivált vasárnap este Herczku Ágnes és a Muzsikás együttes közös koncertje zárja.

.