Lakásépítési offenzíva Bécsben

2016.06.12. 08:06

Az osztrák főváros évi 7 ezer új építésű szociális lakásával európai szinten is az élmezőnyhöz tartozik.

30 millió eurós „gyorsprogramot” hirdetett meg az osztrák főváros, amelynek keretében könnyűszerkezetes mobilházakkal enyhítenének a lakáshiányon. A mintegy ezer lakást olyan területeken húzzák fel, amelyek még hasznosításra várnak.

Mivel az osztrák főváros lakossága a korábban becsültnél öt évvel előbb, várhatóan már 2029-ben átlépi a 2 milliós határt, Bécs lakásépítési offenzívába kezdett. „2017-től összesen 13 ezer új lakás épül, amiből kilencezer szociális bérlakás lesz. Ezen kívül 2020-ra megduplázzuk, négyezerre növeljük az új önkormányzati lakások számát” – ismertette a város terveit Michael Häupl polgármester és Michael Ludwig lakásügyi városi tanácsos.

Illusztráció. Wohnbau + KITA Buchengasse Wien. Fot: Faszination Dachbegrünung von optigruen.de

Az offenzíva része ezen kívül egy 30 millió eurós „gyorsprogram” is, amelynek keretében egy-két éven belül ezer új lakást építenek könnyűszerkezetes technológiával olyan helyeken, amelyek a városrendezési terv szerint nem használhatók lakóövezetként. Az ipari területeken, metró közelében, vagy építési tilalom alá eső területeken öt-tíz évig állnak majd a főként fából és könnyűbetonból készült épületek, amelyek a hagyományoshoz képest feleannyi idő alatt készülnek el. A terület hasznosítása esetén az épületeket lebontják, és állapotuk szerint vagy felépítik máshol, vagy újrahasznosítják az anyagukat.

Két projektnek, összesen 330 lakásnak már meg is van a helye: a 21. kerületben, a Siemensstraße, Heinrich-von-Buol-Gasse és a Josef-Bazdovic-Straße által határolt 1300 négyzetméteres területen 2017 végéig összesen 230 lakás épül, a 22. kerületben, a Podhagskygasséban pedig 100 lakást alakítanak ki egy 5.220 négyzetméteres területen. A lakások átlagosan 50 négyzetméteresek lesznek, nem kell hozzájuk önrész, a bérleti díj pedig bruttó 7,50 euró/hasznos alapterület.

A gyorsprogram keretében megvalósuló lakások a fiatalok, és azok számára jelenthetnek ideális megoldást, akik csak átmenetileg akarnak az osztrák fővárosban élni. A lakáshoz jutás természetesen különböző feltételekhez van kötve. Ilyen például, hogy a bérlőnek rendelkeznie kell már benyújtott lakásigénnyel, a jövedelme nem haladhat meg egy adott szintet és legalább két éve bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie Bécsben.  

Az osztrák főváros évi 7 ezer új építésű szociális lakásával európai szinten is az élmezőnyhöz tartozik, lakosságának több mint 60 százaléka szociális bérlakásban vagy önkormányzati lakásban él. 

Forrás: Eurokomm

.