Ellenőrizheti, biztonságos-e a napszemüvege

2016.07.12. 09:03

A fogyasztóvédelem tizennyolcból kettőt talált nem megfelelőnek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma tizennyolcféle napszemüveg vizsgálatát végezte el, elsősorban a látható fény- és UV szűrés hatékonyságára vonatkozóan. A vizsgált napszemüvegek közül 2-féle napszemüveg nem felelt meg a vonatkozó szabványban előírt követelménynek.

Az UVA- és UVB-sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is, ezért fontos, hogy megfelelő védelmet nyújtó napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen.

A látható fény szűrése különösen fontos, hiszen a túl erős, vagy túl gyenge fény nehezíti a látást. Erős fény hatására csökken a szem kontrasztérzékenysége, ugyanakkor a látható fény bizonyos mennyisége fontos a megfelelő látáshoz.

A vizsgált napszemüvegek közül két napszemüveg nem felelt meg a vonatkozó szabványban előírt követelménynek.

A TLC női napszemüveg a címkén feltüntetett 3. kategória helyett a mérési eredmények alapján a 4. kategóriába került. A nem megfelelő kategóriába sorolás fokozott veszélyt jelent tekintettel arra, hogy a 4. kategóriájú napszemüveg lencséje annyira sötétített, hogy az nem alkalmas vezetéshez.

Szintén veszélyes terméknek bizonyult az UV 400 jelöléssel ellátott OK női napszemüveg. Ennél a terméknél sem a jobb-, sem a bal lencse nem szűrte az előírtnak megfelelően az UV-sugarakat.

Napszemüveg vásárlásakor a következő szempontokat ajánlatos figyelembe venni:

  • A napszemüveg legyen ellátva „CE” jelöléssel.
  • Éles szélek, kiálló pontok, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek a napszemüveg olyan részén, amely érintkezik vagy érintkezésbe léphet a felhasználóval a viselés időtartama alatt.
  • A napszemüveg lencséjén nem lehet olyan sérülés, anyaghiba (pl.: karcolás, matt pötty, légbuborék, stb.) ami ronthatja a látást.
  • A napszemüveg a lehető legkisebb mértékben korlátozhatja a felhasználó látóterét és látását. A színezett lencsék fontos kritériuma, hogy minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát és a napszemüveggel érzékelt optikai kép ne-, vagy csak kevéssé (de ne nagyon zavaróan) változzon meg.
  • Azokat a napszemüvegeket, amelyek 8 % alatti látható fényáteresztést valósítanak meg, nem szabad vezetéshez használni a balesetveszély miatt. (Ezt a címkén fel kell tüntetni és 4. kategóriás termékként kell forgalomba hozni.)

A napszemüveg keretén vagy levehető címkén vagy csomagolásán lévő tájékoztatón az alábbi jelölések feltüntetése szükséges a CE-jelölés mellett:

  • Filter kategória (0-tól 4-ig).
  • Gyártó vagy forgalmazó neve és címe.
  • 4-es kategória esetén, illetve ha a napszemüveg nem felel meg a vonatkozó szabvány országúti vezetéshez használható napszemüvegekre vonatkozó előírásának, a „Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz” figyelmeztető felirat, vagy ennek szimbóluma.

A vizsgált szemüvegek listáját és értékeléseiket a csatolt dokumentumban találják.

Forrás: NFH; a fotók illusztrációk

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

tablazat_napszemuvegvizsgalat_2016_1.pdf

(application/pdf)

845.13 kb

.