Drága légszűrők helyett tisztítsa otthona levegőjét szobanövényekkel

2016.08.25. 10:03

A beltéri légszennyezés veszélyesebb, mint hinnénk; ezen segíthetnek a megfelelően kiválasztott szobanövények.

Az illékony szerves vegyületek (VOC) a mindennapi életben használt termékekből párolognak el, és ronthatják a szobák, belső terek levegőjét, lassan mérgezve a benntartózkodókat.

A festékek, lakkok oldószerei, ragasztók, tisztítószerek adalékai sokféle tünetet okozhatnak: fejfájást, zavartságot, szédülést, kimerültséget, különféle irritációkat.

A többség ennek ellenére sem tartja érdemesnek foglalkozni ezzel a fajta szennyezéssel, pedig amerikai kutatók szerint akár egyszerű módszerekkel is megtisztíthatjuk tőlük a levegőt.

A drága és bonyolult szellőztető berendezések mellett a megfelelő szobanövény is megteszi – idézi a phys.org Vadoud Nirit, az Oswego-i State University of New York vegyészét.

Bromélia. MTI Fotó: Balaton József

A szakember nyolc gyakori szerves szennyezővel és öt szobanövénnyel kísérletezett; arra volt kíváncsi, hogy melyik milyen mértékben szűri ki az egyes vegyszereket.

Az acetont például mind az öt növény képes volt megkötni, de a legnagyobb arányban, 94 százalékban a sárkányfa vonta ki a levegőből.

Niri egy lezárt kamrával dolgozott, ahol pontosan lehetett mérni a szennyezők koncentrációját.

A legsokoldalúbb növények a broméliafélék – állapította meg a kutató, ezek a nyolc szennyezőből hatot szűrtek igen jó hatásfokkal, 80 százalék felett a 12 órás tesztidőszakban.

A következő lépésben valódi lakóterekben és munkahelyeken, például fodrász és műkörmös szalonokban fogják vizsgálni a növények szűrőhatását.

.