Horvát nemzetiségi óvoda nyílt Szombathelyen

2016.08.29. 14:50

További tervei is vannak a nemzetiségi önkormányzatnak.

Horvát nemzetiségi óvoda működik hétfőtől Szombathelyen, a Jászai utcában egyelőre egy 15 tagú csoporttal, de a nemzetiségi önkormányzat terveiben felmenő rendszerben legalább három óvodai csoport, általános iskola, sőt gimnázium és kollégium is szerepel.

Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében a horvát anyanyelv és kultúra megőrzésének fontosságát, valamint a nemzetiségi közösség megtartó erejét hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár beszédében utalt arra, hogy 2014 óta az Országgyűlésben mind a 13 magyarországi nemzetiségnek szószólója van, valamennyi választhat országos és helyi nemzetiségi önkormányzatot, és ezek működéséhez a magyar állam évről évre nagyobb támogatást nyújt. Közölte: a 2017-es költségvetésben a nemzetiségek támogatására 8,2 milliárd forint jut, ami 2010-ben mindössze 3,6 milliárd forint volt.

Hozzáfűzte: Magyarországon jelenleg 12 500 olyan gyermek van, aki nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézménybe jár, 2010-ben a számuk alig haladta meg a háromezret. A nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézmények száma 2010-ben 12 volt, ma pedig meghaladja a 60-at.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a megnyitón elmondta: a város önkormányzata támogatja a nemzetiségi önkormányzat törekvését, hogy horvát óvoda, általános iskola és gimnázium is működjön, ehhez már kiszemelték a helyet is, és reményeik szerint belátható időn belül rendelkezésre állnak majd a szükséges források.

Skrapits László, a szombathelyi horvát önkormányzat elnöke a megnyitó után az MTI-nek elmondta: a volt Gyermekek Háza épülete alkalmas arra, hogy ott a következő években további óvodai csoportok és alsó tagozatos általános iskolai osztályok kezdjenek el működni, és esetleg egy gimnáziumi osztály megindításáról is gondolkodhatnak. Hozzátette: az óvodai csoport most a pécsi Miroslav Krleza Horvát Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tagintézményeként kezdi meg működését. 

Hosszabb távon az egykori Szent-Györgyi Albert középiskola ma üresen álló épülete nyújthatna otthont a horvát oktatási központnak - jelezte. Hozzátette: a tervek valóra váltásához a jövőben európai uniós és hazai támogatásokra is pályázniuk kell.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.