Szombathely mellett tubát fotóztak, Zalaegerszegen autók akadtak el a vízben

2016.08.19. 13:29

A Dunántúl több pontjáról is zivatarokat jelentettek.

Felhőszakadások kísérik a nyugaton kialakult zivatarokat, Szombathely mellett, ahogy az a fenti képen látható, tuba (azaz olyan légörvény, amely ha földet ér, akkor tornádónak nevezzük) is kialakult - számolt be róla az Időkép. Az MTI híradása szerint pedig autók akadtak el, pincéket öntött el és egy tanuszodát is veszélyeztetett a péntek délelőtt Zalaegerszegen és térségében hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Vízzel elöntött temető a Zala megyei Gelsén 2016. augusztus 19-én. MTI Fotó: Varga György

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Göcseji úti temető előtti útszakaszon, valamint az Ady utca egyik mélyebben fekvő részén, az összegyűlt jelentős mennyiségű csapadékvízben akadt el egy-egy személyautó. A Becsali úton egy áruház raktáránál gyűlt össze nagyobb mennyiségű esővíz, amelyet a zalaegerszegi tűzoltók a csatornafedél eltávolításával tudtak elvezetni.

Teskándon az óvoda területére a közeli szántóföldről sáros esővíz zúdult, ami az intézmény tanuszodáját is veszélyeztette. A víz azután tudott elfolyni, hogy az óvoda melletti parkolóban lévő, iszaptól eltömődött csatornafedelet a tűzoltók megtisztították a hordaléktól.

Zalaegerszegen és Teskándon lakóház alagsorából, illetve garázsból kellett a tűzoltóknak kiszivattyúzniuk az összegyűlt csapadékot, volt, ahol félméteres magasságban állt a víz.

Tűzoltók szivattyúzzák a vizet a Zala megyei Gelsén, az iskola udvarán 2016. augusztus 19-én. MTI Fotó: Varga György

Az MTI a helyszínről úgy tudja, hogy a dél körül Nagykanizsa térségében lezúdult nagy eső miatt Gelsétől Újudvarig teljes szélességben elöntötte az utat a közeli mezőgazdasági területről lezúduló sáros folyam.

Fotó: tuba Szombathely mellett. Forrás: Időkép

.