Felújított IC-kocsikat állított forgalomba a GYSEV

2016.09.28. 12:43

A Sopron-Budapest viszonylatban közlekednek, az ősz folyamán azonban több átalakított jármű is forgalomba áll, így a Szombathely-Budapest InterCity-közlekedésben is használhatja őket a vasúttársaság.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint az átalakított és a vasúttársaság színeire festett járművek különlegessége, hogy a vasúti kocsi összes fülkéjét fedélzeti utastájékoztató monitorral szerelték fel.

A GYSEV Zrt. év elején jelentette be, hogy 26 használt, de jó műszaki állapotú InterCity-kocsit vásárolt az Osztrák Szövetségi Vasúttársaságtól (ÖBB). A Dunakeszi Járműjavító Kft., további külsős vállalkozók, valamint a vasúttársaság saját szakemberei már tavasszal megkezdték a kocsik teljes átalakítását.

A 21-90, ill. 31-90-es sorozatszámú kocsikat a GYSEV Zrt. zöld-sárga színvilágát tükröző külső festéssel látták el. A 11 fülkével és 66 ülőhellyel rendelkező, klímával és zárt rendszerű wc-kel felszerelt kocsikban az összes ülést újrakárpitozták, az utasok kényelméről mozgatható fejtámla és beépített olvasólámpa gondoskodik.

Első osztályú fülke

Az ünnepélyes átadáson bemutatták az első, ún. A-B kocsit is: ezekben a járművekben a 6 másodosztályú mellett 5 első osztályú fülkét alakítottak ki. Az első osztályú fülkékben bőrborítást és fejpárnát kaptak az ülések, a csomagtartókat üvegpolcokra cserélték, a fülkéket szőnyeggel és függönnyel szerelték fel.

A felújított InterCity-kocsik mindegyike biztosít ingyenes wifi-szolgáltatást, a fülkékben pedig mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas konnektorok várják az utasokat.

A kocsik különlegessége, hogy az összes fülkébe szerelt a vasúttársaság fedélzeti utastájékoztató monitorokat. Ezeken valós idejű, azonnali utazási információkat láthat az utazóközönség: a vonat sebességét, térképet, érkezési időket és csatlakozásokat.

Másodosztályú fülke

A kocsikat saját fejlesztésű, elektronikus pontkijelzős iránytáblákkal szerelte fel a vasúttársaság. A kijelzőkön az adott InterCity vonatszáma, a kocsiszám, a célállomás és a megállási helyek jelennek meg.

„Az InterCity-vel történő utazás feltételeinek javítása egyik legfontosabb célkitűzésünk volt az elmúlt években. Nagy öröm számomra, hogy a 26 IC-kocsi közül az első három már szolgálhatja az utasokat, az pedig külön büszkeséggel tölt el, hogy a felújításban a GYSEV szakemberei is komoly részt vállaltak. Használt kocsikat vásároltunk az ÖBB-től, de az átalakítás után a járművek véleményem szerint tökéletesen megfelelnek a mai kor elvárásainak” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

„A GYSEV Zrt.-től folyamatosan láthatjuk az utasok kényelmét szolgáló, innovatív fejlesztéseket. Kiváló, kényelmes InterCity-kocsik állnak ma forgalomba, amely a térségben élők érdekét szolgálja, köszönet érte a vasúttársaságnak” – mondta az ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Az első három járművet követően az ősz folyamán folyamatosan állnak forgalomba a felújított és átalakított GYSEV-es IC-kocsik, amelyek a Sopron-Budapest viszonylat után, várhatóan október végétől a Szombathely-Budapest InterCity-forgalomban is közlekednek.

Fotó: GYSEV

.