Ilyen lesz Szombathely új polgármesteri jelképe

2016.09.06. 15:54

Az ókori Savaria és a középkori Szombathely nem választhatók el egymástól jelképeikben sem - mondta a városvezető.

Puskás Tivadar polgármester kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövő héten a városi közgyűlés tárgyal az új polgármesteri jelképről: a város címere kiegészül a Szent Mártonhoz fűződő leghíresebb jelenettel - adta hírül a városi honlap.

Szombathely polgármestere hozzátette: 2016 egy kivételes történelmi pillanat. Olyan különleges év, amelynek kapcsán minden szombathelyi polgárt büszkeség tölthet el. Büszke lehet arra, hogy Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Márton. És büszke lehet arra is, hogy Szent Márton születésének 1700. évfordulóját a kormány Szent Márton-emlékévvé nyilvánította. 

Az ókori Savaria és a középkori Szombathely nem választhatók el egymástól jelképeikben sem. A polgármesteri jelkép ezt a kapcsolatot jeleníti meg vizuális síkon, a heraldikai szabályainak betartása mellett. 

A jelképben Szombathely középkori és az 1991-ben méltó módon visszahelyezett városcímere látható, amely Szent Márton alakjával, illetve a köpenymegosztás híres jelenetével egészül ki.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.