A magyarok évente nettó 104 millió eurót költenek Burgenlandban

2016.10.12. 07:47

A tartomány nyolcszor jobban jár a magyarokkal, mint mi a burgenlandiakkal.

Illusztráció - Oberwart (Felsőőr). Fotó: Immofinanz.at

A magyar vásárlók - nagy részben az ingázók - nyolcszor annyi pénzt költenek el Burgenlandban, mint a burgenlandiak Magyarországon - írta meg a Kisalföld, az osztrák közszolgálati média híradására hivatkozva.  

Peter Nemeth, a tartományi kereskedelmi kamara elnöke számszerűsítette a fenti adatot: éves szinten nettó 104 millió euróról van szó. 

Tehát a burgenlandi gazdaságnak fontos szereplői a magyar vásárlók - mondta el Peter Nemeth. 

Hogy mennyire, arról a kamarai elnök közölte: a tartomány pénzügyi egyensúlyban tartásánál is számolni kell velük, a burgenlandiak ugyanis nem helyben, hanem inkább Alsó-Ausztriában, Stájerországban költik el a pénzüket.

A magyarok Burgenlandban főleg élelmiszert, ruházati- és tisztálkodási termékeket vásárolnak. Az általuk igénybe vett szolgáltatások között pedig megtalálhatók a banki ügyek, az orvosi vizsgálatok, vagy éppen az edzőtermek használata.

Ezért is érinti érzékenyen a burgenlandiakat az utóbbi időben szigorított osztrák határellenőrzés, hiszen Nemeth megfogalmazása szerint ez nem segít a kereskedelemnek; a kamarai elnök a vásárlók szempontjából barátságtalan lépésnek nevezte.

A szakértők úgy vélik, ha zökkenőmentesebb lenne az átjárás, akkor az azt is jelentené, hogy fellendülne az üzletek, szolgáltatók forgalma is.

.