Tesztelje, hogy alkoholfüggő-e - kezdődik a Száraz November

2016.10.29. 08:57

Annyit vedelünk, hogy évente durván háromszor fel tudnánk tölteni pálinkával Európa legnagyobb meleg vizes gyógytavát.

Fejenként évi 14 liter 96 százalékos alkoholt iszik meg a magyar ember – mondta Zacher Gábor a hirado.hu-nak.

Ha 45 százalékos tömény szesszel számolunk ez azt jelenti, hogy durván háromszor fel tudnánk tölteni a Hévízi-tavat például pálinkával.

Ha 10 százalékos alkoholtartalomban mérjük a fogyasztást, az évente 134 liter bort jelent fejenként csecsemőtől az aggastyánig. Ezzel a mennyiséggel már 12-szer telne meg a tó.

Ha 5 százalékos sörre váltunk, azt jelenti, hogy évente 269 litert, azaz 537 üveggel iszunk meg. Ez első ránézésre nem tűnik soknak, csupán napi 1,5 üvegnek.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mert nem csak egyféle italt iszik a magyar. Hogy miből, mennyit, azt nehéz megbecsülni.  A 14 liter 96 százalékos alkohol/év ugyanakkor a teljes magyar lakosságra vonatkozik.

Ha az adatokból kivonjuk azokat, akik egy korty alkoholt sem isznak – mondjuk az újszülötteket, az antialkoholistákat, vagy a magatehetetlen időseket, akkor nem túl rózsás a helyzet.

Az alkoholisták száma folyamatosan növekszik Magyarországon. Jelenleg úgy 800 ezer alkoholfüggő van hazánkban, és évente 30 ezren halnak meg az ital miatt. Ezekkel az adatokkal Európa élmezőnyébe tartozunk, bár a dobogós helyről lecsúsztunk – “csak” negyedikek vagyunk.

A balti államok előznek meg minket, de a finnekkel és a franciákkal holtversenyben vagyunk – mondta el Zacher Gábor toxikológus.

Egy év alatt bárki függő lehet

A helyzet az, hogy egy év rendszeres alkoholfogyasztás elegendő ahhoz, hogy valaki alkoholistává váljon.

A rossz hír, hogyha valaki napi rendszerességgel megiszik három sört, már alkoholfüggőnek tekinthető Zacher Gábor szerint.

A jó hír viszont az, hogy a sörfogyasztóknál kisebb eséllyel alakul ki krónikus betegség, szemben azokkal, akik erősebb italokat fogyasztanak nagy mennyiségben.

Sírva vigadunk

Az alkohol a legjobb feszültségoldó és ideig-óráig minden problémát megold, így nem kell túlmagyarázni azt, hogy miért nyúl az ember a boros vagy pálinkásüveg után, ha gondja, problémája akad.

Az azonban nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal iszik az ember. Zacher Gábor szerint az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe.

Egy hónap alkohol nélkül – Száraz November

Az adatok szerint egyre többen nyúlnak az alkohol után, és sokan talán nem is gondolják, hogy a piázás már az életük részévé vált.

Most azonban elérkezett az idő, hogy mindenki önvizsgálatot tartson: mennyire is függ valójában az alkoholtól?

Száraz November címmel alkoholmentes hónapot hirdetett a Kék Pont Alapítvány. A közösségi program a Facebookon szerveződik angol minta, a Józan Október alapján. A kampányban résztvevők vállalják, hogy 30 napon át nem fogyasztanak alkoholt.

Ez alatt az egy hónap alatt mindenki megvizsgálhatja az alkoholhoz fűződő viszonyát, megtapasztalhatja, hogy milyen alkohol nélkül élni vagy éppen milyen sóvárogni egy korsó sör után – mondta Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány biopolitikai szakértője.

A részvételt azoknak ajánlják, akik hetente legalább egyszer isznak alkoholt. Viszont fontos, hogy akik komoly alkoholproblémával küzdenek, azok ne tegyék le egyik-napról a másikra az italt, mert az elvonási tünetek súlyosak, életveszélyesek lehetnek

A leszokás az esetek döntő többségében egészségügyi ellátást igényel, és jelentős részében nem is ambulánsan történik, hanem addiktológiai és rehabilitációs osztályokon. A rehabilitáció több hónapos is lehet, ennek ideje függ attól is, hogy milyen testi betegségek társulnak az alkoholproblémához.

Az alapítvány azt kéri, hogy a komolyabb problémával küzdők írjanak az info@kekpont.hu címre segítségért.

A kampány másik célja, társadalmi szinten felhívni az emberek figyelmét a mértékletességre, a túlfogyasztás veszélyeire, a védőmechanizmusokra és a kezelési lehetőségekre, továbbá felhívni a kormányzat figyelmét arra, hogy az alkoholstratégia kidolgozása nem tűr halasztást.

Évente mintegy 40 ezer embert kezelnek alkoholfüggőséggel, de ez nem pontos adat, mert sokan nem az állami egészségügyi ellátórendszerben, hanem a magánklinikákon kezeltetik magukat.

Az alkoholizmus régebben inkább a társadalmilag lecsúszott emberek betegsége volt, mára ez változott, akad bőven alkoholista a stabil, jó körülmények között élők körében is. A számukat viszont nehéz megbecsülni, mert rejtve maradnak – mondta Zacher Gábor.

Probléma van, megoldás egyelőre nincs

Mint írtuk körülbelül 800 ezer alkoholista van Magyarországon, ez a szám néhány év múlva az egymilliót is elérheti. Az italozás következményeitől azonban sokkal többen, körülbelül 3-4 millióan szenvednek.

A betegek legalább fele családban él, így a társ és a gyerekek is az alkohol áldozatai. A szakemberek évek óta mondják, hogy alkoholstratégiára van szükség Magyarországon, ennek ellenére előrelépés állami szinten egyelőre nem történt.

A hirado.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy már dolgoznak az alkoholstratégián, de azt nem tudták megmondani, hogy mikorra készül el. Annyit azonban elárultak, hogy a „Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására” című dokumentum az új Nemzeti Népegészségügyi Stratégiába integrálva kerül majd megvalósításra.

Az államtitkárság továbbá közölte, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítása fontos népegészségügyi, gazdasági és társadalmi kérdés, éppen ezért a kormány prioritásként tekint az alkoholizmus megfékezésére.

.