Újabb Híres szombathelyi nők-kötet jelent meg

2016.10.22. 11:46

A tizennegyedik, gróf Erdődy Ilona életét mutatja be.

Kelbert Krisztina, a kötet szerzője így írt - az akkor még készülő - könyvről a Savaria múzeum weblapján.

A szombathelyi Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályán a figyelmes szemlélő egy „mesefára” bukkan, amelynek lombját a beteg gyermekek gyógyulására adományozók nevei színesítik. A levelek közt a 900 év emberiességének szimbólumát jelentő nyolcágú máltai kereszt is meghúzódik, amely Erdődy Ilona grófnő és férje, Alexander Mensdorff-Pouilly gróf nemes ajándékát jelképezi. Szomszédságában egy grandiózus márványtábla emlékezik a grófnő második világháború idején végzett önkéntes műtősasszisztensi szolgálatára. Figyelmes gesztusok, ám mégis halovány nyomok monyorókeréki és monoszlói gróf Erdődy Ilona fordulatokban gazdag életére vonatkozólag.

Hosszas történeti kutatásaim során nyomába eredtem, hogy kiderítsem, ki is rejtőzik e mementók mögött. Izgalmakkal teli utazás vette kezdetét, amelynek során feltárultak a levéltárak, múzeumok archívumai.

Többek között végigolvashattam a grófnő német nyelven írott, gazdagon illusztrált személyes naplóit, amelyek az 1930-as évek arisztokrata társadalmának egy kevéssé ismert szegmensébe engedtek bepillantást. A két világháború közt íródott naplókból – a szociális érzékenység mellett – felsejlett az ifjú grófnő modern felfogású mentalitása is, amelyet a sport, a vadászat, a lóversenyek, az utazások, a természetjárás, a repülés, a tánc, a társasági élet, a mozi és a divat jellemzett.

Kutatásaim során a legmélyebb benyomásokat a közvetlen kapcsolatok jelentették. Azok a pillanatok, amikor a családtagok személyes élményeiket osztották meg velem. A napokban Ilona legidősebb fia, Alfons Mensdorff-Pouilly gróf luisingi (Ausztria) kastélyának vendége voltam, ahol a maga valóságában tárultak fel a grófné emlékei, fotográfiái, személyes tárgyai, többek között vadászszenvedélyének lenyomatai, gondosan megőrzött trófeái.  

A könyvbemutatón köszöntőt és beszédet mondott Puskás Tivadar polgármestere, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, gróf Erdődy László, gróf Alfons Mensdorff, Takátsné Tenki Mária bizottsági elnök, a sorozat ötletgazdája, Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjának vezetője és Kelbert Krisztina a kötet szerzője. Közreműködött Szabó Tibor színművész.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.