A Premontreiben lépett fel a boogie woogie királynője

2016.12.11. 10:49

Némethné Pálfay Bernadett beszámolója az eseményről.

Wendy DeWitt boogie woogie és blues zongorista/énekesnő, számos fesztivál győztese, és férje Kirk Harwood dobos, az Amerikai Nagykövetség jóvoltából, egy franciaországi turné után és egy spanyolországi turné előtt látogattak el gimnáziumunkba december 7-én.

A kaliforniai házaspár egy felejthetetlen órában mutatták be, hogy a boogie-woogie zene, tánc, életérzés! A boogie woogie, a rock and roll őse, az 1870-es években indult útjára az Egyesült Államok déli államaiból, Texasból és Louisianából, majd hódította meg az országot később az egész világot. Ez a zenei stílus afrikai, dél amerikai zenék, európai népdalok  és a klasszikus zene egyvelege. Eleinte afro-amerikai zenészek játszották, majd az 1930-as években ők ismertették meg a stílust a new yorki Carnegie Hall közönségével. Onnantól kezdve az országot összehozta a boogie woogie szeretete. Egész Amerika ezt hallgatta, erre táncolt.

A stílusra jellemző az improvizáció, ami nagy szerepet kap a zene megszólaltatása közben. A boogie az egyik legnehezebb zongorázási technikák közé tartozik. A zene lelke a balkéz játéka, nem véletlenül hozzák kapcsolatban a „Left hand like God”, azaz az „Isteni balkéz” kifejezést ezzel a műfajjal.

Wendy előadásán keresztül nem csupán az amerikai kultúra egy szeletébe nyerhettünk bepillantást: élvezhettük virtuóz játékát, zene iránti lelkesedését, magával ragadó stílusát. A boogie woogie-n kívül hallhattunk blues, swing és rock and roll dallamokat is.

Köszönjük a felejthetetlen élményt a két nagyszerű zenésznek: Wendynek és Kirknek.

Némethné Pálfay Bernadett
tanár

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium

9700 Szombathely, Széchenyi u. 2.

Tel.:+36 94/333-700

Mobil: +36 30/414-6202

E-mail: gimnazium@szent-norbert.hu

www.szent-norbert.hu

Galéria

.