Építőipari Nívódíjat kapott a szombathelyi Brenner általános iskola és gimnázium

2016.12.10. 08:20

Pénteken Budapesten az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén kihirdették az Építőipari Nívódíj és a Lechner Ödön Díj 2016-os nyerteseit.

A magyarépítők.hu összefoglalója szerint a pályázati felhívást az ÉVOSZ további nyolc szervezettel együtt összesen nyolc kategóriában hirdette meg. Pályázni a legalább 100 millió forint nettó végszámla értékű, a tárgy évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett.

A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és egy részére elismerő Oklevelet adott ki.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Az Építőipari Nívódíjat a pénteken átadott Tanúsítvány mellett a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2017. év tavaszán kerülhet sor.

A 24 tantermes Brenner János Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely, Táncsics Mihály u. 48.) a Középület / Oktatási létesítmény kategóriában kapta meg a nívódíjat.

Fotó: Westbau

Építtető: Szombathelyi Egyházmegye

Tervező: Mátis és Egri Tervező Kft.

Generálkivitelező: West Hungária Bau Kft. – ZÁÉV Építőipari Zrt. (konzorcium)

Alvállalkozó: Elios Innovatív Energetikai Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: Kőért Kft. (Kaposvár)

Alvállalkozó: Zala Elektro Kft. (Zalaegerszeg)

A Szombathelyen megvalósult általános iskola és gimnázium épületegyüttes az egyik legkorszerűbb hazai oktatási létesítmény, amely a tervezett határidőn belül, igényesen, a közreműködő partnerek kiváló együttműködésével valósult meg. A Brenner János vértanú katolikus papról elnevezett iskola és gimnázium, a katolikus egyházmegye telkén részben a volt noviciátus épület helyén épült, de a használatba bevonták a volt kollégiumi épületet is. Itt a szaktantermek és az igazgatási helyiségek kaptak helyet. Az új részben a mai kornak mindenben megfelelő informatikai berendezéssel felszerelt 24 tanterem, és egy többfunkciós tornaterem létesült. A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az iskola és annak közösségi terei mindenki számára – különös tekintettel a mozgásukban korlátozottakra – egyformán megközelíthető és használható legyen. A külsejében is hangsúlyos, nagykiterjedésű épület jól illeszkedik a városi szövetbe.

A további díjazottakról itt olvashat.

.