Hirdetés


Földrengés: Oroszlányban, Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár

2011.01.30

Hirdetés

Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengést követően - hangzott el a védelmi bizottság vasárnapi ülésén Oroszlányban.

Takács Károly oroszlányi polgármester elmondta, hogy több panel épületen fedeztek fel repedéseket a szemle során, illetve megrongálódott több régi épület kéménye is. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják.

Kecskéden szinte minden épületen található hajszálrepedés, de komolyabb károkról nem kapott információt Grúber Zoltán polgármester.

Vértessomlón délelőtt a helyi tűzoltók is segítettek a károsodott kémények lebontásában, a balesetveszély megszüntetésében. A faluban 21 ingatlanban keletkeztek repedések, elsősorban az idősebb épületeken - mondta Hartdégen József polgármester.

Menoni Gabriella, Várgesztes polgármestere az ülésen elmondta, hogy a település nemrég felújított templomának falain komoly repedések jelentek meg a földrengés nyomán, az épületet jelenleg statikus vizsgálja.

A védelmi bizottság ülésén Bokod, Dad és Szákszend polgármestere nem számolt be számottevő károkról. A bizottság következő, összegző ülését kedden tartják az oroszlányi városházán.


Hétfőre végez az FKF a hidak, aluljárók vizsgálatával

Hétfőre végeznek a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. szakemberei a fővárosi hidak és felüljárók vizsgálatával, eddig sehol nem találtak károsodást és valószínűleg nem is fognak - mondta el Almássy Kornél, az FKF Zrt. közútfenntartási ágazati igazgatója az MTI-nek vasárnap délután.

Ismertette: szemrevételezéssel vizsgálják, keletkezett-e repedés a hidakon, felüljárókon. Az FKF üzemeltetésébe 293 híd, illetve felüljáró tartozik. Vasárnap délutánig a nagyobb hidakat (Duna-hidak) és felüljárókat vizsgálták át, példaként említette a Kacsóh Pongrác útnál, a BAH-csomópontnál, a Fogarasi útnál, a Mozaik utcánál, illetve a Sibrik Miklós utcánál lévő felüljárót.

Vasárnap 4 útellenőr és 3 hidász szakember ellenőriz, emellett az FKF 24 órás ügyeletére is várják a bejelentéseket.

Hétfőn 12 hídlétesítmény-felelős és 17 útellenőr fejezi be a vizsgálatot. Almássy Kornél megerősítette, hogy eddig nem találtak károsodást. Hozzátette: ha Budapesten lett volna a 4,7-es erősségű földrengés epicentruma, elképzelhető, hogy a régebbi, rosszabb állapotú hidakban okozhatott volna károkat. Elvben azonban ekkora erejű földrengést károsodás nélkül kell elviselnie ezeknek az építményeknek. Mivel azonban az epicentrum Komárom-Esztergom megyében volt, a fővárosban a rezgéshullámok jóval kisebbek voltak.

Ennek ellenére az igazgató nem találta túlzásnak az összes híd és felüljáró átvizsgálását, mint mondta: az óvatosság nem árt, a főváros biztonsága érdekében meg kell bizonyosodni arról, hogy semmi nem károsodott.

A földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Személyi sérülés nem történt, de több ingatlanon repedés keletkezett, illetve az epicentrum közelében néhány kémény megdőlt.
Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.