Az idei a szigetelés éve a társasházak számára

hazforum.hu

2017.01.18. 13:29

2018-tól tovább szigorodnak a korszerűsítés energiahatékonysági követelményei, így érdemes lehet az esedékessé vált felújításokat még erre az évre időzíteni.

December 31-ig van már csak lehetőségük a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, hogy még az enyhébb jogszabályi követelményrendszer mellett végezzék el épületenergetikai felújításaikat – figyelmeztet a Házfórum társasházszakmai portál. 2018. január 1-jétől ugyanis megkezdődik a lakóépületek energhiahatékonyságára vonatkozó szigorítások második szakasza.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet és az Energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény három lépcsőben szigorítja az épületelemek hőtartási képességének, azaz a szigetelések, nyílászárók és egyéb épületelemek minimumkövetelményeit.

1. Az idei év végéig csak az uniós és állami forrásból történő felújítások esetében,

2. a jövő évtől kezdődően viszont már minden korszerűsítési munkánál szükséges megfelelni a szigorúbb követelményeknek.

3. 2021-től minden új építésű épületnek el kell érnie az úgynevezett közel nulla energiaigény kritériumot. A homlokzati fal és a padlásfödém esetében majdnem 100, a nyílászárók esetében pedig nagyjából 25 százalékkal hatékonyabb szigetelést kell kialakítani a 2017 után megkezdett energetikai felújítások során.

A homlokzati fal és a padlásfödém esetében majdnem 100, a nyílászárók esetében pedig nagyjából 25 százalékkal hatékonyabb szigetelést kell kialakítani a 2017 után megkezdett energetikai felújítások során. Ebből is látható, hogy az újonnan bevezetett minimumkövetelmények a korábbinál jóval szigorúbb elvárásokat támasztanak a felújítók számára. Így várhatóan ahány lakóközösség csak teheti, igyekszik még idén, a szigorítások bevezetése előtt megvalósítani felújítási terveiket - emelte ki Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

 

A panelházakban különösen fontos lehet a korszerűsítés

Az energiahatékonyság tekintetében az iparosított technológiával létesített épületek, elsősorban a panelházak vannak az egyik legrosszabb helyzetben. Ezeknél az épületeknél számos olyan műszaki és anyagi probléma merül fel, amelyek nagyban megnehezítik a szigetelési munkálatok megkezdését és kivitelezését.

A legtöbb panelépületnél egy üres tér húzódik meg az úgynevezett kettős héjalású tetőfödémben, ez pedig nem csak a tető szigetelőképessége miatt jelent komoly problémát, de a penészesedés kialakulását is elősegíti. Mivel az épületek teljes szigetelésével elérhető megtakarítások mintegy negyede a professzionális tetőszigetelésnek köszönhető, rendkívül fontos, hogy a lakóközösségek ne hagyják figyelmen kívül a tetőfödém szigetelését – hangsúlyozta Kimmel János, a Kimmel Insulation Kft. ügyvezetője. Forrás: hazforum.hu

.