Ismét pályázhatunk hűtőre, mosógépre, nyílászáró cserére

2017.01.18. 16:50

Tavasszal folytatódik az otthon melege program. Valószínűleg a konvektorok cseréjét is támogatják.

A kormány dolgozik az otthon melege program kiterjesztésén, hogy minél több pénz maradjon a családoknál - hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért valamint közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

    Elmondta: a családoknak energiatakarékosságot eredményező otthon melege program tavasszal folytatódhat, az NFM vizsgálja a vissza nem térítendő támogatás lehetőségét, a háztartási eszközcsere kiterjesztését más termékekre, és felmérik a fűtési eszközök korszerűsítési igényét.

    Szabó Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan kiírja a háztartások rezsicsökkentését eredményező pályázatokat, a Közép-Magyarország régióban a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) 10 milliárd, a többi régió számára a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 105 milliárd forint kerettel.

    A tenderkiírásokban arra törekednek, hogy az eddigi klasszikus nyílászáró csere és szigetelés mellett a teljes műszaki tartalom megújítása, a megújuló energia, fűtés-hűtés korszerűsítés szerepeljen - tette hozzá.

    Szabó Zsolt felidézte, hogy a rezsicsökkentés keretében az elmúlt időszakban 25 százalékkal mérsékelődött az energia ára, ami egy négytagú családnál átlagosan több mint 100 ezer forintot jelent.
    Az otthon melege programban 23 milliárd forint támogatással mintegy 125 ezer családot értek el az energiatakarékosságot eredményező eszközcserével, épületek energetikai helyzetének javításával. Ez az érintett családoknak 20 ezer és 120 ezer forint közötti megtakarítást jelentett éves szinten - mondta az államtitkár.
 
   Fontos a közintézmények energiahatékonyságának javítása is, a kormány a korábbi években a Környezet és energia operatív programban (Keop) mintegy 330 milliárd forintot, ezen belül a közintézményeknek 160 milliárd forintot energiaracionalizálási programra fordított, míg az új programozási időszakban 150 milliárd forintot szánnak a közintézmények energiahatékonyságának javítására.
 
   Kérdésre válaszolva elmondta: műszaki tartalmat tekintve a gázkonvektorok felett eljárt az idő, nem hatékonyak, műszaki megbízhatóságuk egyre rosszabb, és várható, hogy a konvektorok cseréjét támogatják.

.