Hirdetés

Innovációs díjat kapott az adóhivatal e-szja fejlesztése

Innovációs díjat kapott az adóhivatal e-szja fejlesztése

2017.09.15. 10:56

Ugyanis tökéletesen megfelel a szakmaiság és a minőség követelményeinek.

Hirdetés

Az adóhivatalé az idei legjobb információs és kommunikációs fejlesztés az informatikai piac csúcscégei és szakemberei szerint.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint az év legjobb projektje a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű programja, az e-szja - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t pénteken.

A tájékoztatás szerint a Gyurós Tibor Díjat a szervezet azért ítélte az e-szja fejlesztésnek, mert az tökéletesen megfelel a szakmaiság és a minőség követelményeinek, megvalósításával a hivatal valós értéket teremtett ügyfelei számára.

Tállai András megerősítésként értékelte az informatikai szakma elismerését, ugyanis az e-szja rendszer nem az első és nem is az utolsó lépés a korszerű megoldások sorozatában.

Emlékeztetett: 2015-ben debütált a NAV szintén saját fejlesztésű rendszere, az ekáer, amelyet már - mint a lehető leghatékonyabb gazdaságfehérítő eszközt - több európai ország is átvett.

Jövőre a jövedékiadó-bevallás kitöltése is jóval könnyebb lesz, hiszen a NAV a benyújtási határidő előtt öt nappal online adatokat küld az érintetteknek. Jövő július 1-jétől pedig elindul az illegális szféra visszaszorításáért kialakított legújabb rendszer, az elektronikus számlázás éles üzeme.

A NAV vezetője az e-szja projekt kapcsán emlékeztetett arra, hogy idén sikerült a papíralapúról áttérni az elektronikus bevallásra, amivel nemcsak egy jól követhető internetes felület jött létre, hanem ezzel együtt csaknem négymillió ember bevallását állította elő a hivatal. A felület kialakításakor az egyik legfontosabb szempont a közérthetőség volt, hogy minél gyorsabban és minél egyszerűbben letudják az adózók a bevallást - tette hozzá. 

Az új megközelítést, az adózók számára szimpatikusabb és érthetőbb adóhivatal további fejlesztéseit ösztönzi a NAV 2.0 programja, amelynek kiemelt célja, hogy a hivatal valós idejű, papírmentes szolgáltatásokkal segítse a lakosságot és a vállalkozókat - közölte a NAV vezetője.

.