Hirdetés

Így hat Ausztria közelsége a határ menti ingatlanárakra

Így hat Ausztria közelsége a határ menti ingatlanárakra

2017.11.24. 11:55

Az utóbbi években az ausztriai munkalehetőségek miatt egyre többen tervezik az osztrák határ közelébe való költözést.

Hirdetés

A GKI Gazdaságkutató ZRt közelmúltban közzé tett adatai szerint valóságos tömegegek tartanak az ország észak-nyugati része felé. Az is eléggé köztudott, hogy az osztrák határ ingatlanpiacának keresleti tendenciája folyamatosan nő Magyarországnak ebben a felében, mindenekelőtt a lakások drágulnak. De nézzük a konkrétumokat.

Folyamatosan élénkülő ingatlanpiac az osztrák határ mentén

A felmérések alapján úgy tűnik, hogy ebben az értelemben az ország egyre inkább kettészakad, vagyis folyamatosan nő a különbség a munkanélküliséggel küzdő keleti megyék települései illetve a jól fizető állásokat kínáló régiók között. A 2000-es évek második felének pénzügyi válsága által okozott visszaesés után először a fővárosi ingatlanpiac állt talpra, melyet és az osztrák határhoz közel eső észak-nyugati, határ menti ingatlanok követtek. Az ország középső és keleti felén azóta stagnálás, vagy jó esetben is csupán kisebb mértékű áremelkedés következett be. A KSH adatai szerint az osztrák határ közelében az épített lakások számának jelentős növekedése is megfigyelhető volt az idei év első negyedévében. Az osztrák határ „szívó” hatását mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy az Ausztriával összekötő közutakon a reggeli és esti órákban kilométeres kocsisorokkal találkozhatunk.

Célvárosok és környékük a fókuszban

Sopron és környéke továbbra is az egyik legkiemeltebb célpont az osztrák határ mentén. A Sopronhoz hasonló városokban óriási a kereslet az ingatlanokra, amit igazolnak a demográfiai mutatók. Az osztrák határ menti városokban – elhelyezkedésüknek köszönhetően – az ingatlanok számának növekedésével párhuzamosan folyamatosan növekszik a népesség száma. Mivel Sopron az osztrák határ mentén helyezkedik el, így sokan elsősorban azért költöztek ide, hogy munkát vállaljanak Ausztriában.

Ingatlanárak számokban

Az osztrák határ menti ingatlanárakon jól láthatjuk, hogy az árak meglehetősen magasak, amelyek a Sopronhoz hasonló nagyobb városok esetén nemcsak megközelíthetik, de akár el is érik egyes fővárosi ingatlanok árait. Utóbbi nem véletlen, hiszen a a budapesti belvárosi árak után évek óta a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok átlagos négyzetméter árai a legmagasabbak. Utóbbi jól látszik a legfrissebb statisztikai adatokon is. Sopron városában például az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméter ár 224 ezer forintról 364 ezer forintra nőtt, ami több mint 130 ezer forintos emelkedést jelent. A lakóingatlanok között 2017 szeptemberében a legmagasabb négyzetméter ár meghaladta a 487 ezer forintot, míg a legalacsonyabb 174  ezer forint körül mozgott. Az osztrák határ menti ingatlanok esetében a legszembetűnőbb áremelkedés a városi téglalakások illetve panellakások esetén következett be. A kisebb települések családi házainak árai is valamelyest emelkedést mutattak a mögöttünk hagyott esztendőben. A CSOK-nak köszönhetően az ingatlanpiac további fellendülésére számíthatunk a családi házak és lakások esetében is, jóllehet a szakértők szerint a támogatás feltételei bizonyos értelemben határt szabhatnak az ingatlanárak növekedésének. Használt lakás vásárlása esetén ugyanis az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 350 ezer forintos négyzetméter árat.

Nagyobb jövedelem, magasabb ingatlanárak

Az ingatlanértékesítők szerint nem árt alaposan átgondolnunk, mielőtt az ország nyugati határára indulunk szerencsét próbálni, ugyanis a ténylegesen jobb belföldi- és külföldi állásajánlatokkal a magasabb ingatlanárak is együtt járnak. Az ország keleti vagy középső felében értékesített ingatlan ára nagy valószínűséggel csupán egy jóval kisebb, vagy rosszabb állapotú, osztrák határ menti ingatlant kaphatunk. A fentiek alapján láthatjuk, hogy a lakásbérlés sem jelent minden esetben kifizetődő alternatívát, hiszen az osztrák határhoz közele eső településeken a bérleti díjak is jóval magasabbak.

.