Jövőre így változnak a jegyárak a vasi vizeken

2017.11.21. 16:45

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének információi.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Intéző Bizottsága megtartotta őszi ülését, melyen több napirendi pont között elfogadásra került a 2018. évi horgászrend és jegyárak módosítása is.

Az elfogadott változások következtében jövőre a műcsalis horgászat (pergetés, legyezés) engedélyezett lesz a Gersekaráti Sárvíz-tavon, a Pinkamindszenti tavon és a Kerkafalvi Kéthatár tavon is. A Kerkafalvi Kéthatár-tavon az amur elviteli tilalom is eltörlésre került a helyi horgászközösség kérésével összhangban.

A ponty felső méretkorlátozásának általános bevezetése helyett, kipróbálására először a Magyarszecsődi tavon kerül előírásra, ahol az 5 kg-nál nagyobb pontyot a fogás után kíméletesen vissza kell engedni jövő évtől.

A tilalom bevezetésével egyidejűleg a Körmendi Határőr Horgász Egyesület és a Szövetség még az idén ősszel összesen 100 db 5 kg felett pontyot helyez ki a tóba.

A Szövetség reméli, hogy a telepítéssel és a tilalom bevezetésével a tavat látogató horgászok tulajdonosi szemlélete erősödik és a halászati őrök mellett minden pecás kiemelt figyelmet fog fordítani a nagytestű pontyok kíméletes visszahelyezésére.

A Szövetség és a tagszervezetek vezetői is egyaránt nyitottak a szabályozás további vízterületekre történő kiterjesztésére a horgászok pozitív hozzáállása és fogadtatása esetén. A többi szövetségi vízterületen, ahol nincs felső méretkorlátozása a halaknak, minden sporttársunknak szabad döntésére bízzuk a nagy pontyok megtartását.

Az idei évhez hasonlóan továbbra is horgászjegy kedvezményt fog a Szövetség adni azon pecásoknak, akik példamutató módon a „Fogd meg és engedd el” programba regisztrálják a kifogott nagy testű halaikat.

A Szövetség kezelésébe kerül várhatóan - egy sikeres állami halgazdálkodási pályázat eredményeként - egy Répcelakon található - eddig nem nyilvántartott - tó, melyen a bevezetés időszakában minden halat - a törpeharcsa kivételével - a fogás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a vízbe. Vízminőségvédelmi okok miatt az eddigi tavak mellett a Nagypiriti tavon, a Celldömölki tavon, a Püspökmolnári-tavon is tilos lesz a szoktató etetés. A csalogató etetés (Pl.: etetőkosár, csúzli, egykezes gombóc) engedélyezett marad, de a felsorolt vízterületeken horgászatra kész állapotban max. 2 kg etetőanyagot tarthat magánál egy horgász. Jövőre az éves területi jegyekkel a nemeshalból megtartható fogási kvóta 5 db-al emelkedik (Pl.: 35 db-os megyei jeggyel 40 db. lesz a megtartható), valamint napi szinten az egyéb halból az eddigi 3 kg, helyett 5 kg lesz elvihető.

Jövő év február 01-től életbe lépő Szövetségi szabályváltozások részletesen itt érhetőek el>>>.

Természetesen a kiváltásra kerülő új horgászjegy mellékleteként minden horgásztárs megkapja az új hatályos horgászrendet. A horgászengedély árváltozásánál népszerű lett volna az előző évekhez hasonlóan a felnőtt éves területi jegyek 500 Ft-os emelését elfogadni, de sajnos a külső tényezők változása miatt ez nem volt lehetséges.

A halárak az elmúlt egy évben 15-20 % emelkedtek, a kötelező minimálbér emelések hatása és a vízparti karbantartási költségek emelkedése is érinti a Szövetségünk gazdálkodását. Továbbá megfogalmazódott azon cél is, hogy a ponty kihelyezés mellett törekedni kell a keszegfélék és a ragadozó halak állományának erősítésére is a Szövetségi vizeken.

Tájékoztatásul közöljük, hogy napjainkra egy kg ponty átlagos piaci ára helyszínre szállítva bruttó 800-950 Ft, míg a dévérkeszeg br. 600-650 Ft/kg, a süllő br. 4000-5000 Ft között mozog. Az éves jegyek mellett a vendég horgászok által vásárolt napi-heti jegyek árai is több év után most először emelkednek. A jövő évre elfogadott horgász jegyárak és a Szövetség által nyújtott horgászati lehetőségek –álláspontunk szerint - továbbra is kedvező árfekvésűnek tekinthetőek a régióban. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Szövetség működése pénzügyileg stabil ezért, ha sikerül a jegyár változása ellenére a területi jegyet váltó horgászlétszámot továbbra is megtartanunk, esetleg növelnünk, akkor minden többletforrás a halasításokra és vízparti fejlesztésekre lesz fordítható.

A 2018. évi jegyárak előzetesen itt érhetőek el >>> 
(http://vasihorgasz.hu/documents/2017/jegyarak2018_netre.pdf)

Horgászati lehetőségekről részletes információ kérhető a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségénél, a  06-94/ 506-835-ös telefonszámon, vagy a www.vasivizeken.hu weboldalon! A cikk a TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú pályázat támogatásával jelent meg.

Váltson Ön is horgászjegyet és pecázzon szabályosan a vasi vizeken jövőre is!

 

Galéria

.