Hirdetés

Jó, ha tudod az étkészlet elrendezési szabályokat!

Jó, ha tudod az étkészlet elrendezési szabályokat!

2018.02.05. 16:05

Ha vendégeket várunk vacsorára, mindenki mindig a maximumot szeretné nyújtani, hogy minden finom legyen, mindenki jól érezze magát, minden a helyén legyen és az egész este tökéletesen sikerüljön.

Hirdetés

Egy háziasszonyon ilyenkor hatalmas a nyomás, hiszen szeretne maximálisan kitenni magáért és ebbe legtöbbször anyait, apait beleadnak a hölgyek. Megmutatjuk most, hogy mikre kell különösen odafigyelni az ünnepi asztallal kapcsolatban, nem csak akkor, ha vendégeket várunk.

Hogyan kell szépen és szabályosan teríteni?

Egy családi, vagy baráti összejövetelen nagy hangsúlyt fektetünk az asztal kinézetére és dekorálására. Hiszen valljuk be, ha valahova mi is meg vagyunk hívva, ahogy belépünk az étkezőbe, biztosan az asztal az első, amely szemet fog szúrni nekünk. Ezért mindig oda kell figyelnünk, hogy hogyan, terítünk.

Egy szép és szabályos teríték fontos és nem csak az éttermek számára. Kezdjük az alapoknál.

Legelőször is, középre legtöbbször a lapostányér kerül. A tányértól balra találhatóak a villák, jobbra a kések, a kések után pedig a kanalak helyezkednek el. A desszerthez használatos eszközöket célszerű a tányér fölé elhelyezni.

Fontos tudnivaló az, hogy az elhelyezett evőeszközök száma megegyezik a fogások számával is, de általában három pár evőeszköznél többet nem szoktak a terítékre tenni. Az eszközök elhelyezése mindig tükrözi azt, hogy melyik fogás lesz felszolgálva. Sorrendbe kell haladnunk, ezért a tányértól legtávolabb azt az eszközt kell elhelyeznünk melyet majd legkorábban fog a vendég használni.

Így néz ki egy tökéletes teríték

A tányér jobb oldalára, élével a tányér felé néző kést kell elhelyezni, mely majd a fő fogáshoz fog kelleni. Ezt követi az előételhez való kés (például vajkés, halkés, kaviárkés, vagy rákkés). Ha olyan előételt is tartalmaz a menü, melyet a leves előtt, kanállal kell elfogyasztani, akkor a nagy kanál mellé kerül egy kisebb kanál is.

A tányér bal oldalára tesszük a fő fogáshoz használatos villát, ezt pedig az előétel elfogyasztásához szükséges villa fog követni (például halvilla, rákvilla). A desszertes kanál és a villa mindig a tányér fölött legyen, a kanál nyele jobbra, a villa nyele pedig mindig balra mutasson.

Fontos, hogy mindig a kanál legyen felül. Ha kanálra nincs szükség a desszert elfogyasztásához, akkor természetesen csak a villát kell kihelyezni és annak a nyele is nézzen jobbra.

A főfogáshoz tartozó ital poharát annak a késnek a hegye fölé kell tennünk, melyet a főfogásnál fogunk majd használni. Kevesen tudják, de az előételhez felszolgált italokhoz tartozó poharat mindig jobbra, a desszertekhez adottat pedig mindig balra kell elhelyeznünk.

A teríték bal oldalára kell kihelyeznünk azokat a kis tányérokat melyek vagy savanyúsághoz kellenek, vagy például ha reggeliről beszélünk, akkor a vajhoz, illetve a péksüteményekhez. Amikor ezeket az eszközöket mind felraktuk az asztalra, akkor legvégén kell felhelyeznünk a szalvétát, a tányér bal oldalára, pontosan a villák mellé.

Leegyszerűsítve nézve, minden egyes eszköz pontosan arra az oldalra fog kerülni, amelyik kézzel használni fogja a vendég és mindig olyan sorrendbe kell őket elhelyezni, ahogy az étkezés során kívülről befele haladunk.

Három pár evőeszköznél többet ne tegyünk az asztalra. A poharakat jobbról balra haladva fogja a vendég használni, ebből pedig négynél többet nem szoktak a terítékre helyezni. A tökéletes terítéshez használt eszközöket beszerezhetjük a gasztronagyker.hu oldaláról is, ahol hatalmas kínálatból válogathatunk!

Fotó: pinterest.com

.