Hirdetés

Büntethetnek az eltérő minőségű élelmiszerek miatt az unióban

Büntethetnek az eltérő minőségű élelmiszerek miatt az unióban

2018.04.24. 23:07

Még tavaly robbant ki az élelmiszerek körül a botrány, amikor kiderült, hogy több gyártó silányabb minőségű termékeket ad el Kelet-Európában.

Hirdetés

Az Európai Bizottság még a múlt héten mutatta be új intézkedéscsomagját, amely több fogyasztóvédelmi kérdést is érint. Még tavaly robbant ki az élelmiszerek körül a botrány, amikor kiderült, hogy több gyártó silányabb minőségű termékeket ad el Kelet-Európában.

Rendkívül pozitívnak értékelte az alkotmányjogász az Európai Bizottság egyik legújabb intézkedéscsomagját, amely hatékonyabban tartatná be a fogyasztóvédelmi jogokat. Ifj. Lomnici Zoltán az M1 Ma Este című műsorában kiemelte, a csomag többek között a kollektív jogokat erősíti, ami azt jelenti, hogy fel lehet majd lépni azokkal a jogsértő cégekkel vagy cégcsoportokkal szemben, amelyek vagy eltérő, vagy rossz minőségű élelmiszereket hoznak forgalomba.

„Megerősítik a fogyasztóvédelmi rendszert”

Hozzátette, nagyon fontos az internetes vásárlások elterjedésével az online piacterekre vonatkozó szabályok szigorítása is. Kiemelte, jelenleg az unióban a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése történik.

Az alkotmányjogász úgy vélekedett, az Európai Unióban a fogyasztóvédelmi jogról elmondható, hogy „soha nem vitték túlzásba” és mindig figyelembe vettek különböző pénzügyi érdekeket is az intézkedéseknél.

Sokat számít a lobbi

Szó esett arról is, hogy meglepő, hogy a kadmium, vagy a GMO-s élelmiszerek köre a mai napig nem tiltottak az unióban. Ifj. Lomnici Zoltán rámutatott: általánosságban számtalan lobbiérdek húzódik meg a háttérben, amelyek miatt az alkotmányjogász szerint nem lehetünk nyugodtak.

Úgy vélekedett, a kadmiumos műtrágyákat például azért nem vezetik ki az unió forgalmából, mert erős lobbi húzódhat meg mögötte, azonban figyelmeztetett: a növényvédőszereken és élelmiszereken keresztül rendkívül sok káros anyag juthat az emberi szervezetbe.

Messze még az etalon?

Példának hozta a fipronillal szennyezett tojások ügyét, amely tavaly augusztusban robbant ki, és amelynek kapcsán büntetőeljárás is indult, azonban leszögezte: még mindig nem tartunk ott, mint az Egyesült Államokban, hiszen ott a kompenzáló kártérítés mellett, ha egy cég megkárosít egy ügyfelet, akkor úgynevezett büntető-kártérítést kell befizetnie az államkasszába is, amely túlmutat a fogyasztóknak fizetendő kártérítésen.

Hozzátette, az új javaslatcsomag alapján a tagállamoknak kell majd megfelelő módon rendeznie a bírságok kérdését.

Van még mit tenni

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy 2014-ben a Nébih, 2017-ben pedig a szlovák élelmiszerbiztonsági hatóság is megállapította, hogy ugyanazok a cégek jobb minőségű élelmiszereket forgalmaznak Ausztriában, mint Szlovákiában és Magyarországon. A beszélgetés végén az alkotmányjogász megjegyezte, habár jó irányba indult el az Európai Bizottság, még mindig van mit tenni a szabályozás érdekében.

„Még mindig számos hiátus van, amelynek tekintetében van dolga az Európai Bizottságnak, hogy végső soron egészséges élelmiszer, táplálék jusson az európai emberek asztalára” – összegezte ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 Ma Este című műsorában.

.