Hirdetés

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, az okostelefonon is

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, az okostelefonon is

2018.05.04. 17:37

Ha már nem, vagy csak nagy sokára indul el pár alkalmazás, itt ideje a takarításnak.

Hirdetés

Idővel lelassul, döcögve tölti be a programokat az Android. Ha már nem, vagy csak nagy sokára indul el pár alkalmazás, ideje a takarításnak.

Kár lenne csodát várni bármelyik optimalizáló eljárástól, egyszerűen nem igaz, hogy másfélszeresére tud gyorsulni általuk a mobil. Érzékelhető javulás azonban elvárható.

Mielőtt bármibe is fognánk, mentsünk minden adatot (képet, videót, dokumentumot) számítógépre, vagy adatfelhőbe. Az Android gyárilag beépített alkalmazásaival a névjegyektől a képekig minden áthelyezhető biztos helyre, leginkább csak az SMS-ekről kell külső program, például az SMS Backup & Restore használatával gondoskodni.

Kereshetjük kézzel a „bűnöst”

Egy profi (és éppen ráérős) felhasználó, ha lassulást észlel, először szétnéz a Beállítások / Alkalmazások / Összes alkalmazás/ (kiválasztott) alkalmazás között, majd a Tárhely / Gyorsítótár törlése opciót választja.

  1. Nézzük ki legalább a méretesebb appokat, amelyek fékezik a rendszert, s egyedileg töröljük a gyorsítótárát (cache-ét).
  2. Érzékelhető akadást tud csinálni, teszem azt a WhatsApp cache-ében ragadt számos kép és videó.
  3. Mellesleg rendezgetés közben jobban megismerhetjük a készülékünk tulajdonságait, akár megelőző intézkedéseket is tehetünk – például megállíthatjuk az üzenetküldő alkalmazásokban az automatikusan letöltődő képek lavináját. És valószínűtlen, hogy kárt teszünk a készülékben.
  4. Némelyik nagy gyártó beépített takarítóeszköze ugyanis legalább annyi bajt csinál, mint hasznot. Igaz, hogy egyetlen gombnyomásra működnek, ám kitörlik a memóriából gyorsan betöltődő, szükséges tartalmakat, s részben teleszemetelve hagyják a cache-t. Majd végezetül 100 százalékos rendet jelentenek a boldog felhasználónak.

Sepregetés helyett nagytakarítás

Ha már régen takarítottunk, az egyenkénti tisztogatás helyett választhatjuk az összes alkalmazás gyorsítótárának egyidejű tisztítását is.

  • Lépjünk a Beállítások / Tárhely /Belső tárhely / Gyorsítótárazott adatok menüpontba a tisztításhoz. A mobil megerősítést fog kérni a törlés előtt.
  • Ha nincs időnk/kedvünk elmélyedni az androidos beállítások rejtelmeiben, a kevés gyors, de hatékony program egyike az SD Maid rendszertisztító. Elég az ingyenes változat, a fizetős leginkább csak a rootolt mobilok tulajdonosainak nyújt többet.
  • A Maid megkeresi például azokat a fájlokat és alkalmazáskönyvtárakat, amelyek már nincsenek telepítve az okostelefonon, vagy több példányban léteznek, s csak feleslegesen lassítják maradványaikkal a működést. Alaphelyzetben hagyva a takarítónőt, rendszerint biztonságosan és hatékonyan dolgozik.
  • Sokan kedvelik még a CCleanert, amely nagyon gondosan jár el – talán néha a szükségesnél is „gondosabban”, kissé túlbuzgón, ezért célszerű óvatosan bánni a beállításaival.

Ha nincs más, jöhet a “minden nyom törlése” megoldás

  • Amennyiben a felsoroltak nem segítenek, vélhetően ideje az agyontelepített, majd uninstallált, teleszemetelt, helyenként alkalmanként talán egymással összeakadó programokkal küszködő rendszer gyári visszaállításának.
  • Mint a neve is mutatja, a Beállításokban elérhető gyári visszaállítás olyan állapotba hozza a mobil szoftverét, amilyenben megvettük.
  • Majdnem, hiszen az operációs rendszer frissítései megmaradnak, az eredetileg mondjuk 7.1-es rendszerre nem áll vissza a 8.0-ásra updatelt változat. Ettől eltekintve azonban minden beállításunk az eredeteire áll, mintha hozzá sem nyúltunk volna a készülékhez.
  • Átlagos használat mellett évente ajánlott a gyári visszaállítás használata. (Mindenre kiterjedő mentés előtt ne vágjunk bele, mert a képek, adatok is elszállnak a mobilról.)
.