Előkészítési fázisban van a Felsőőr (Oberwart)-Szombathely, valamint a Jennersdorf-Szentgotthárd vasúti kapcsolat

2017.03.29. 14:21

Határon átnyúló osztrák-magyar vasúthálózati és közúti infrastruktúrafejlesztésről szóló koncepciót mutatottak be a burgenlandi Pándorfaluban (Parndorf) szerdán.

A CrossBorder Rail projekt 12,7 millió eurós beruházásból valósul meg. Ennek köszönhetően rövidülnek majd a menetidők, javul a közlekedés biztonsága és szépülnek a megállóhelyek a Nezsider (Neusiedl am See), Pomogy (Pamhagen) és Fertőszentmiklós közötti, határon átnyúló vasútvonalon. Hat új közúti kapcsolat is épül az osztrák-magyar határ mentén.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Nezsider és Fertőszentmiklós közötti vasúti útvonalon hamarosan konkrét munkálatokról is beszámolhatnak, valamint

előkészítési fázisban van

  • a Felsőőr (Oberwart) és Szombathely, valamint
  • a Jennersdorf és Szentgotthárd közötti

vasúti kapcsolat.

Illusztráció. Fotó: Pixabay

Két, legkésőbb 2022-ig megvalósuló autópálya összeköttetésen is dolgoznak, egyrészt a Sopron felől Ausztriába tartó autópálya szakaszon, másrészt a leendő M8-as autópálya Rábafüzesi határcsatlakozásának kiépítésén.

"Közvetlenül a határ menti falvakban élők számára pedig talán a legfontosabb, hogy hamarosan megkezdődhet hat kisléptékű közúti kapcsolat kivitelezése" - emelte ki.

A fejlesztési projekt ismertető anyagából kiderül, hogy

  • a Szentpéterfa és Nagysároslak (Moschendorf),
  • Kőszeg és Rőtfalva (Rattersdorf),
  • Zsíra és Locsmánd (Lutzmannsburg),
  • Fertőrákos, Sopronpuszta és
  • Szentmargitbánya (Sankt Margarethen), Várbalog, Albertkázmérpuszta és Féltorony (Halbturn), valamint
  • Rajka és Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) települések

közötti utak felújításával segítik a határ menti települések jobb összekapcsolását.

Magyar Levente a fejlesztés bemutatását követően a burgenlandi-magyar együttműködés gördülékenységéről és magas színvonaláról beszélt, egyúttal kiemelte, hogy Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke soha nem hagyta, hogy a kétoldalú kapcsolatokban felmerülő nehézségek rányomják bélyegüket a közös munkára. Az államtitkár az MTI-nek adott interjújában kiemelte: a korábbi vitákat el tudták választani az együttműködés egyéb területeiről, így a közlekedésfejlesztésben töretlenül folyt a közös munka.

Hans Niessl Európában egyedülállóan sikeres régiós kezdeményezésnek nevezte az együttműködést, egyúttal megköszönte a magyar kormány támogatását. A tartományi vezető tájékoztatása szerint megvalósíthatósági tanulmány készül a Szentgotthárd és a dél-burgenlandi Gyanafalva (Jennersdorf) közötti vasúti fejlesztésről, és a tervek szerint az év második felében a határon átnyúló projektet Brüsszelben is bemutatják majd.

A projekt a Neusiedler Seebahn osztrák vasúttársasággal és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-vel (GYSEV Zrt.) közösen valósul meg. A GYSEV Zrt. vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztéskor kerékpártolókat építenek, utastájékoztató rendszert és a peronok térvilágítását valósítják meg, növelik a vasúti átjárók biztonságát, valamint a vonatok menetsebességét, amelynek eredményeképpen a Fertőszentmiklós és Nezsider vasútvonalon tíz perccel csökken majd a menetidő.

.