Főleg szabadtéri tüzek és közlekedési balesetek adtak munkát a tűzoltóknak hétvégén Vas megyében

2017.03.27. 10:52

A száraz időjárás miatt továbbra is fokozott a veszélyt jelentenek a szabadban keletkezett tűzesetek. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefoglalója.

Péntek

Személyfelvonóból, annak műszaki meghibásodása miatt mentettek ki egy embert a szombathelyi hivatásos tűzoltók Szombathelyen a Bem József utcában. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Társasház pincéjéből sérült embert mentettek a kőszegi önkormányzati tűzoltók a Mentőszolgálat kérésére Kőszegen a Károlyi Mihály utcában. A könnyű sérültet a mentők látták el.

Két személygépkocsi ütközött a 8-as számú főúton Rönöknél, aminek következtében az egyik gépjármű az árokba csapódott. Az utasok közül egy ember súlyos kettő pedig könnyű sérüléseket szenvedett, akiket a Mentőszolgálat kórházba szállított. A körmendi hivatásos és a rönöki önkéntes tűzoltók a járműveket áramtalanították, a közúti akadályt megszüntették.

Nemeskocs külterületén körülbelül száz négyzetméteren nádas égett. A tüzet a celldömölki önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral eloltották. A beavatkozásnál személyi sérülés nem történt.

Szombathely külterületén kétszázötven négyzetméteren tuják, fák és fa nyesedék kupacok égtek. A szombathelyi hivatásos egység a tüzet három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Boba külterületén mintegy kétszáz négyzetméteren száraz fű, avar égett. A celldömölki önkormányzati és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók a tüzet kéziszerszámokkal és egy vízsugárral eloltották, az esetnél személyi sérülés nem történt.

Szombat

Gaz és aljnövényzet égett ötven négyzetméteren Felsőjánosfán. A tüzet egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a körmendi hivatásos és a pankaszi önkéntes tűzoltók. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Kéményben lerakódott korom égett Olaszfán a Zrínyi Miklós utcában. A vasvári önkormányzati és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a fűtőberendezésből a tüzelőanyagot eltávolították, a kémény használatától annak műszaki felülvizsgálatáig a tulajdonost eltiltották. Az esetnél személyi sérülés nem történt, a fűtést a lakók más módon oldották meg.

Vasárnap

Száraz fű, avar és egy kisebb farakat égett Csehimindszent külterületén kétszáz négyzetméteren. A tüzet a vasvári önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral és kézi szerszámokkal oltották el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi a Szombathelyt elkerülő 86-os számú főúton. A gépjármű áramtalanítása után egy súlyosan sérült embert a szombathelyi hivatásos tűzoltók feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki és adták át a Mentőszolgálat szakembereinek, akit kórházba szállítottak.

Fotó: Nagy Imre, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Családi házban egy tizenegy és fél kilogrammos háztartási propán-bután gázpalack a felszerelését követően szivárogni kezdett Bobán az Új élet utcában. A helyszínre vonuló celldömölki önkormányzati és egyházashetyei önkéntes tűzoltók erős gázömlést, valamint robbanásveszélyes gázkoncentrációt mért. A palackot elzárni az elzáró szelep hibája miatt nem volt lehetséges, ezért az ingatlan hátsó udvarában egy vízsugár alkalmazásával az egységek a palackot leürítették. Az érintett és a vele szomszédos családi házakból a rendőrség közreműködésével hat család, összesen huszonhárom ember került kimenekítésre. A leürített palack gázcsere telepre történő elszállításáról és elkülönítéséről gondoskodtak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Családi ház pincéjében négy négyzetméteren a kazán mellé rakott tűzifa gyulladt meg, aminek következtében a helyiség füsttel telítődött Körmenden a Deák Ferenc utcában. A kiérkező körmendi hivatásos tűzoltók a tüzet két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el, majd a pincét kiszellőztették. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

.