Hajléktalanok kézműves termékeit árusító bolt nyílt Szombathelyen

2017.05.05. 13:32

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Hajléktalan Embereket Ellátó részlegénél, a szociális foglalkoztatás keretében készült kézműves termékeket árusítja az Uránia Udvarban megnyílt ajándékbolt.

A történet előzménye, hogy a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. jogelődjénél 2005-ben modellkísérleti program keretében indult el az intézményen belüli foglalkoztatás, majd 2006-tól már a jogszabályi feltételeknek megfelelően működött tovább ezt a foglalkoztatási forma.

Az intézményen belüli foglalkoztatás azoknak a hajléktalan embereknek ad lehetőséget, akik fizikai-, mentális állapotuk, szociális kompetencia hiányuk miatt önálló munkavégzésre jelen állapotukban nem képesek, azonban megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás útján képessé tehetők az önálló munkavégzésre, vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

A fejlesztő foglalkoztatás során egyedi, kézzel készített termékeket állítanak elő fából, textilből, papírból.

Termékeikkel hosszú évek óta jelen vannak a város vásárain, rendezvényein. A termékeik iránt tapasztalható növekvő érdeklődés, kereslet miatt mostantól az Uránia Udvarban egész évben nyitva tartó üzlethelységben is folytatják az értékesítést.

A hajléktalan embereket ért diszkrimináció ellensúlyozása szempontjából is kiemelkedő lehetőség az üzlet megnyitása, hiszen a vásárlók megtapasztalhatják, hogy a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú emberek is képesek piacképes, minőségi termékeket előállítani. 

A szombathely.hu híradása alapján. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.