A 24. őrségi Virágzás napjai programja (2017. június 2-5.)

2017.06.01. 18:23

Idén huszonnegyedik alkalommal telik meg az Őrség koncertekkel, irodalmi és művészeti előadásokkal a Virágzás napjain. Herczku Ágnes, Both Miklós, Kelemen Barnabás, a Dialogue Duo - ők is eljönnek idén június 2. és 5. között Őriszentpéterre. A koncertek mellett számos művészeti program, filmvetítés és ismeretterjesztő előadás is várja az érdeklődőket.

A pünkösdi fesztiválünnep Herczku Ágnes és zenésztársainak Pár-ének című estjével kezdődik. Egyedi sajátossága, hogy a Bartók népdalfeldolgozásokat itt valódi népdalénekes szólaltatja meg, olyan formában és stílushűen, ami anno megihlette Bartókot műveinek írásakor. Ez lesz tehát a június 2-i nyitónap zenei eseménye az őriszentpéteri Pajtaszínházban.

A „Titokzatos Ukrajna” hírét hozza el Both Miklós, a kétszeres Fonogram díjas és Budai-díjas zenész, aki két évig járta Ukrajnát, és kutatta a még fennmaradt tradicionális népzenei közösségeket és az általuk megőrzött ősi népdalokat. A belső-ukrajnai gyűjtésekből származó multimédiás anyagát június 3-án mutatja be a Virágzás napjai közönségének.

„Bartók virágzó fái” élnek tovább pünkösdvasárnap a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes közös műsorában, amelyen kivételes zenei találkozások tanúi lehetnek a résztvevők. A Kossuth-díjas Kelemen Barnabás hegedűművész Bartókot és autentikus népzenét játszik Pál István Szalonnával, a népi együttes zenekarának prímásával. Közreműködnek még sokan mások, kicsik és nagyok, énekesek és hangszeresek egyaránt.

Komolyzenei különlegesség várja az érdeklődőket június 4-én délután az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban, ahol a Dialogue Duó, Győri Noémi fuvolaművész és Koltai Katalin gitárművész zenei formációja ad ünnepi koncertet. A zenészek Mozart és Haydn átdolgozásai nemrég az internetet is meghódították: videoklipjeiket többszázezren osztották meg, alátámasztva, hogy a komolyzene napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

Maradva a klasszikus zenénél: több koncert jut a zárónapra is. Az USA-ban élő Erdélyi Csaba (mélyhegedű), Ittzés Gergely (fuvola) és Polónyi Ágnes (hárfa) trió koncertje az őriszentpéteri református templomban lesz június 5-én, majd a Zala Szimfonikus Zenekar délutáni hangversenyével zárul a fesztivál.

Művészeti programok

A nyitónapon, június 2-án több kiállítás is megnyílik az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban. Ignac Meden szlovén képzőművész festménykiállítása, Jókai Lóránt rajzaiból összeállított tárlat P. Kézdi Anna fotói, valamint Székács Judit foltvarró kiállítása is megtekinthető lesz a Virágzás Napjai ideje alatt.

Szintén június 3-án lesz megtekinthető a Nevezetes Névtelen, Katona Zsuzsa és Nyeste Péter fikciós dokumentumfilmje Hamvas Bála életútjáról. A filmvetítésen részt vesz a producer, Nyeste Péter, Palkovics Tibor és Szakács Gábor a Hamvas Béla Alapítványtól.

Június 3-án egy különleges színházi előadás is lesz Őriszentpéteren, este a Pajtaszínházban láthatjuk Spíró György: PRAH című komédiáját a Karaván Művészeti Alapítvány előadásában. A darab zenei hátterét Szirtes Edina Mókus és Rozs Tamás felvételei adják.

Június 4-én egy monodráma is műsoron lesz a debreceni Csokonai Színház előadásában, a Pajtaszínházban Kiss Gergely Máté: A Jegesmedve című előadását tekinthetjük meg. A darabot Kollár-Klemencz László zenei estje követi, amelynek címe: Rengeteg

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, idén is izgalmas ismeretterjesztő előadásokat hallhatunk a Virágzás Napjain, Gondolkodó együttlét címmel. A sátán Jago Verdi kései - ezzel a címmel lesz hallható Ungár István operatörténeti előadása, amely Verdi Otello című operáját elemzi a jó és a rossz, a pokol és a menny kapcsolatát illetően. Lehet-e érteni a teremtést? - erre próbál dr. Böszörményi László egyetemi tanár válaszolni a teremtéstörténettel, illetve az evolúcióval foglalkozó előadásában.

A június 4-i Dialogue Duó koncertjét egy komolyzenével foglalkozó előadás vezeti fel, Monteverdi: Poppea megkoronázása című darabot Böszörményiné Révész Judit elemzi.

Forrás: a szervezők

.