Hirdetés


Ideális menü házi kedvencek számára

2014.09.30

Hirdetés

Szeretné, ha kedvence mindig a legjobb falatokat kapná? Fontosnak tartja, hogy a kutya, vagy a cicus étrendje tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek egészsége megőrzéséhez szükségesek? A tartalmas, és értékes ételek nem csak a háziállat öröme miatt lényegesek, hanem azért is, hogy szervezete hozzájusson mindenhez, amire szüksége van.

Mindegy, hogy kutyagazdi, vagy egy bársonytalpú, doromboló szőrmókkal osztja meg otthonát, a minőségi táplálás kérdése mellett nem mehet el. Bár a boltok polcain sorakozó kínálatot látva azt gondolhatnánk, hogy ennél egyszerűbb feladat nincs is, mégis tény, hogy a választás nem mindig olyan könnyű.

Értékes összetevők kisállatok részére

Amennyiben kiscica érkezik otthonába, fontos tisztában lennie azzal, hogy tízhetes korukig a macskák még nehezen tudják a száraztápot elfogyasztani, így jobb lesz konzervet, vagy alutasakos eledelt beszerezni számára.

Ezek egyébként a felnőtt állatok kedvenceinek is számítanak, de tény, hogy a növésben levő kiscicáknak jóval gyakrabban lesz szükségük etetésre, mint a felnőtt macskáknak. Egészen hat hónapos korig 6-8 óránként kerüljön friss étel a cica tálkájába, hogy fejlődése maximálisan biztosított legyen. Amint nagyobb lesz a kis kedvenc, elegendőnek bizonyul a reggeli és esti etetés. Fontos információ, hogy a bársonytalpú kölykök egyszerre csak kevés eledelt tudnak elfogyasztani, így ajánlott kis adagokat adni számukra még akkor is, ha sóvárogva nézik a gazdi étkezéseit.

Kutyagazdik számára az első és legfontosabb tudnivaló, hogy legalább egy hétig önállóan kell a kisállatnak táplálkoznia, mire biztonsággal elkerülhet a szülői háztól. Az anyatejes táplálás után először úgynevezett elválasztó tápot javasolnak a szakemberek. Ezután lehet fokozatosan, a kölyökkutyák számára gyártott tápokkal keverve ezt, átszoktatni a másféle táplálásra. A 10-12 hetes kutyusok előszeretettel fogyasztják a sovány húst, a rizst, de a zöldség, a sajt, a kefír és a joghurt is sokuk kedvencének számít. Kiskutyáját először 5-6 óránként célszerű etetni.

Ha a kutyus elérte a fél éves kort, az étkezések számát már napi kettőre lehet csökkenteni, egy éves kor után pedig elég naponta egyszer finomságokkal ellátni. A Fressnapf.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy habár a kölyökkutyák energiaszükséglete nagy, egyedenként változó lehet, hogy mennyi táplálékra van szükség. A szükséges táplálék mennyiség függ a kutya fajtájától és aktivitásától. Nagyon fontos ezt a szempontot figyelembe venni, mert a kölyökkori elhízás kihat a kutya egész életére.

Rendkívül fontos odafigyelnie gazdiként arra, hogy prémium minőségű tápokkal lássa el kedvencét a növekedési időszakban, mert ezek minden tápagyagot, nyomelemet és vitamint olyan mennyiségben és arányban tartalmaznak, ami a növekedés szempontjából optimális. Nagyon fontos, hogy a táp kiválasztásánál vegyük figyelembe a kutya leendő felnőttkori méretét.

Ha kedvencünk keverék, és bizonytalanok vagyunk, akkor kérjük szakember segítségét abban, hogy várhatóan mekkora felnőttként. Azt a minőséget, amit a száraztápok nyújtanak, csak megfelelő utánajárással és erőfeszítéssel tudjuk csak otthon elkészíteni, de természetesen ez sem lehetetlen.

Kisemlősök a lakásban- így etesse őket!

A sokak kedvencének számító kutyák és cicák mellett egyre többen választanak háziállatként kisemlősöket, melyek táplálására szintén ajánlott különösen odafigyelni. Nagyon fontos, hogy

mielőtt hazavisszük leendő kedvencünket, alaposan tájékozódjunk arról, hogy az adott faj esetében milyen táplálékok szükségesek, hiszen a kisemlősök igényei jelentősen eltérnek egymástól. Sok betegséget és szomorúságot előzhetünk meg azzal, ha alaposan felkészülünk az új jövevény érkezésére. A deguk például alapvetően fűevő állatok, ezért táplálékuk alapját a jó minőségű széna képzi. Ezen kívül kapjanak jó minőségű pelletált degutápot gyógynövényeket, fűféléket. A deguk hajlamosak a cukorbetegségre, ezért a cukros gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket hagyjuk ki étrendjükből. A szíriai aranyhörcsögök viszont magevő állatok, fő táplálékukat magkeverékek vagy pelletált hörcsögtápok alkotják, amit heti egy alkalommal fehérjeforrással is ki kell egészítenünk (pl.: tojás, a sajt, vagy lisztkukac). A csincsillák, nyuszik, tengerimalacok legfontosabb tápláléka a jó minőségű széna, ezt lehet kiegészíteni egyéb ételekkel. Csincsillák, nyulak, tengerimalacok számára is léteznek jó minőségű tápok, amelyek etetése javasolt.

Csincsillák kaphatnak kiegészítésként például kis mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és nem mérgező fák gallyait. Ha nyuszit, vagy tengerimalacot tart, akkor a zabbal, árpával, búzával, vagy rozzsal érdemes óvatosan bánni, és naponta csak egy kiskanálnyit adni nekik a magkeverékből, ugyanis ezek hizlalnak.

Mindegy, hogy tengerimalac, nyuszi, vagy csincsilla gazdi, a minőségre ajánlott kifejezetten ügyelni a főételüknek számító széna kiválasztásakor is.

Nagyon fontos, hogy tiszta ivóvízre minden állatnak szüksége van. Jó megoldás, ha önitatót használ, mert a víz abban tovább megfelelő minőségű marad és használatát a legtöbb állat hamar megtanulja.

Speciális étrend kutyusoknak

Az elhízás kedvenceinket is érintheti, és a túl sok finomság, vagy a mozgásszegény életmód bizony rajtuk is meglátszik. Egészségének megőrzése, vagy helyreállítása érdekében fontos, hogy felelős gazdiként diétás menüt kínáljon kedvence számára, hogy biztonságosan visszanyerje megfelelő kondícióját.

A kor előrehaladtával sajnos kutyáknál is egyre gyakrabban kialakulnak különféle betegségek. Az idős kutyák hajlamosak vesebetegségekre . A gyártók természetesen erre is gondoltak, és beszerezhetőek olyan eledelek, melyek kevesebb foszfor-, és fehérje tartalommal rendelkeznek, ezáltal kímélik a veséket.

Abban az esetben, ha kutyája cukor vagy májbetegséggel, vagy krónikus bélproblémákkal küzd, fontos, hogy erre a táplálék megválasztásakor is odafigyeljen.

Számukra is kifejezetten ajánlottak a diétás tápok. Hasonlóképp speciális étrendet követel, ha a kutyus szívbeteg. A Fressnapf azt tanácsolja a gazdiknak, hogy minden diétát csak állatorvosi vizsgálat után, megalapozott diagnózis felállítását követően kezdjenek el. Amilyen jótékony hatású a megfelelő diéta, annyira ártalmas a rosszul megválasztott, indokolatlanul alkalmazott speciális étrend.

Idős állatok számára a szakemberek kevésbé javasolják a házikosztot. Ennek oka, hogy úgy mint a kölykök esetében, náluk is nagyobb szakértelmet igényel az optimális étrend összeállítása, de természetesen ha a gazdi rászánja az időt, akkor készíthet nagyon jó minőségű ételeket. Idősebb állatok energiaigénye kevesebb, mint felnőtt korukban. A magas biológiai értékű fehérje biztosítása

legalább olyan fontos, mint a csökkentett zsírtartalom. A szaküzletekben kapható minőségi senior eledelek összetételét az időskor speciális igényeinek figyelembevételével alakították ki.

Amiről a megfelelő táplálás mellett nem feledkezhet meg, az nem más, mint az állatorvos rendszeres felkeresése akkor is, ha nincs épp semmilyen tünete kedvencének. A rutin vizsgálatok során korai stádiumban kiderülhetnek bizonyos betegségek, melyek korai kezeléssel, korai diétával sokkal tovább tünetmentes állapotban tarthatóak, a betegség lefolyása pedig lassítható. Kontroll vizsgálatokkal és minőségi táplálással az állat élete meghosszabbítható, hogy minél több időt tölthessenek együtt, szeretetben.