Hirdetés

A szombathelyi Premontrei diákok látogatása Pakson

A szombathelyi Premontrei diákok látogatása Pakson

Beszámoló

2018.06.07. 18:38

Farkas Attila tanár írása.

Hirdetés

Diákjaink természettudományos kíváncsiságának és kultúrájának bővítése céljából ellátogattunk hazánk egyetlen atomerőművébe Paksra. Megérkezésünk után először a látogatóközpontban kaptunk átfogó ismereteket a biztonságos atomenergia előállításáról. Az erőműben 1982-87 között épített négy reaktor működik, amelyek a hazai villamosenergia-fogyasztás 40%-át biztosítják.

Az erőműben a maghasadásból származó hőenergiát használják fel villamosenergia-termelésre. A reaktortartályban a dúsított urán apró pasztillákba tömörítve képezi a reaktor anyagát. A maghasadás során az urán atommagokat neutronokkal hasítják, és egy urán atommag két kisebb atommagra és néhány neutronra esik szét. A neutronok további maghasadásokat indukálnak, így létrejön a láncreakció. A folyamat során hőenergia szabadul fel, amelyet a víz szállít el a gőzfejlesztőbe, ahol a gőz két nagy turbinát tart mozgásban, a forgómozgás segítségével a generátorok pedig áramot termelnek.

A hűtésre a Duna vizét használják fel, amelyből 100 m3 –t emelnek ki másodpercenként, végül átlagosan 8 °C-kal melegebb vizet juttatnak vissza a folyóba.

A kis és közepes aktivitású hulladékokat Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba szállítják. Itt a fémhordókat cementálják és 150 méteres mélységben kialakított gránitkőzetben tárolják. A reaktorból kikerülő öt évig pihentetett fűtőkazettákat az erőmű melletti tárolóba szállítják, ahol 50 évig tartják.

A látogatásunk izgalmasabb része az üzemi területen folytatódott. Itt a személyazonosság ellenőrzése, és a megfelelő védőöltözet felvétele után biztonsági őrök kíséretében jártuk körbe az erőmű legérdekesebb részeit. Kiépített útvonalon haladva néztük meg a működő atomreaktorokat és a vezénylőtermet, majd beléptünk a turbinacsarnokba is, ahol közvetlen közelről láttuk a hatalmas turbinagenerátor-egységeket.

A tanulmányi kirándulás lehetőséget adott diákjainknak, hogy bepillantsanak az erőmű működésébe, amely helyes gondolkodást katalizálhat a biztonságos nukleáris energia-termelésről.                                                                                                              

Farkas Attila tanár

Galéria

.