A szocialisták esélyt kaptak a túlélésre

2017.01.30. 10:54

Úgy tűnik, a franciaországi szocialisták, illetve baloldaliak problémái több dologban hasonlítanak a magyar baloldaléhoz.

A francia lapok hétfőn úgy vélték, hogy a baloldali előválasztáson az elmúlt héten már eltemetett kormányzó Szocialista Párt kapott egy utolsó esélyt a túlélésre a közel 2 milliós részvétellel és Benoit Hamon meggyőző győzelmével. A baloldal balszárnyát képviselő, megválasztott elnökjelöltnek ugyanakkor jelenleg lehetetlennek tűnő összefogást kellene életre hívnia ahhoz, hogy a tavaszi elnökválasztáson labdába tudjon rúgni.

A baloldali Libération arra emlékeztetett, hogy a halottnak hitt Szocialista Párt "még mozog, és a túlélési esélye növekednek". A szerkesztőségi írás rámutatott arra, hogy a kormánypárt belső ellenzéke az előválasztáson revánsot vett Francois Hollande államfőn, és a baloldal balszárnyát megtestesítő Benoit Hamon előválasztási győzelme az alapértékeihez visszatérő "identitási reakció" a választók részéről a pragmatizmust és tekintélyt képviselő Manuel Vallsszal szemben.

Benoit Hamon (archív) - Fotó: rtl.fr

Laurent Jauffrin főszerkesztő ugyanakkor az Hamonra háruló felelősségre is figyelmeztetett: a megválasztott szocialista jelöltnek a Zöldek elnökjelöltjének, Yannick Jadot-nak és a radikális baloldali elnökjelöltnek, Jean-Luc Mélenchonnak is kezet kell nyújtania, ha kormányzóképes többséget kíván teremteni.

A La Croix című katolikus lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a választók döntése az előválasztáson nem oldotta fel a baloldalon belüli megosztottságot, ezért az összefogás problémájával Benoit Hamon számára még csak most jön a neheze.

A vezető francia gazdasági napilap, a Les Échos úgy vélte, hogy miután a jobboldal novemberi előválasztásán "az igaz jobboldal" győzött Francois Fillon személyében, úgy Benoit Hamon is az "igazi baloldal jelöltje". A Les Échos szerint "a játszma még nincs veszve", az a kérdés, hogy folytatódik-e a karakteresen jobboldali Fillon és a karakteresen baloldali Hamon mögé a választók felzárkózása vagy pedig megkezdődik az elszivárgás a centrum felé.

A Le Figaro is úgy látja, hogy a baloldal számára "még semmi nem dőlt el". A konzervatív lap által megrendelt és a hétfői számban ismertetett felmérés azt mutatja, hogy az előválasztással Benoit Hamon lendületet kapott, az elnökválasztás első fordulójában jelenleg már nem az ötödik, hanem a negyedik helyre várható, s ezzel a Szocialista Párt felmorzsolódása is haladékot nyert.

Három hónappal az elnökválasztás előtt a Le Figaro felmérése arra is rávilágít, hogy nyitottá vált az elnökválasztási verseny.

Az első fordulóban az élen továbbra is Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front elnöke áll 25 százalékkal. A vele sokáig fej fej mellett haladó Francois Fillon konzervatív jelölt azonban a felsége állítólagos fiktív állásai miatt múlt héten kirobbant - a  sajtóban Penelope-gate-nek nevezett - botrány következtében visszaesett, és már a harmadik helyen álló centrista Emmanuel Macronnal küzd a második helyért. Fillonnak 22, Macronnak pedig 21 százalékot jelez a felmérés. Az is újdonság, hogy Benoit Hamon támogatottsága 15 százalékra nőtt és jócskán megelőzi a 10 százalékon álló radikális baloldali jelöltet, Jean-Luc Mélenchont.

A január 26-án és 27-én 1032 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a második fordulóban Le Pen mindenképpen alulmarad, Fillon 60, Macron pedig 65 százalékkal győzheti le a Nemzeti Front jelöltjét.

Ha pedig Francois Fillon és Emmanuel Macron jut be a második fordulóba, a centrista jelöltet választja államfőnek a jelenlegi állás szerint a választók 58 százaléka, a konzervatív Fillon pedig 48 százalékot kaphat.

"A jelenlegi bizonytalanság miatt nem kizárt, hogy Francois Fillon nem lesz bent a második fordulóban, jóllehet jelenleg nem ez a legvalószínűbb" - mondta a lapnak Emmanuel Riviere, a közvélemény-kutatást végző Sofres részéről. "Emmanuel Macron lendületét elsősorban a Penelope-gate erősíti. Francois Fillon zuhanása viszi előre Emmanuel Macront" - mondta a szakértő.

.