Kiderítették, miért nem finomak a bolti paradicsomok (szavazással)

Cikkünk végén érdekes játékot talál - amelyben a paradicsom is szerepel

2017.02.02. 10:56

Valamiért még nyáron is csak nehezen lehet igazán élvezetes paradicsomot kapni. Ennek okát vizsgálták a Floridai Egyetem kutatói, akik múlt héten közölték kutatási eredményüket a Science tudományos folyóiratban.

A divány.hu számolt be arról, hogy a kutatók csaknem 400 paradicsomfajta genetikai állományát elemezték, a leghétköznapibb, szupermarketben mindig kaphatótól a termelői piacok különleges ritkaságaiig. És azt találták, hogy a manapság kapható legtöbb paradicsomból egyszerűen hiányzik az, amitől annak paradicsomíze lenne.

A paradicsom abban különbözik sok más zöldségtől és gyümölcstől, hogy nincsen egyetlen olyan molekula, amit megszagolva azt lehet mondani: ez a paradicsom. Ha a banánról, eperről beszélünk, van ilyen. Ha viszont a paradicsomunkban nincs meg az a nagyjából 25 aromakomponens, amelyek az ízét adják, akkor egy se íze, se bűze piros valamit kapunk.

A kutatásból az derült ki, hogy az elmúlt néhány évtizedben a zöldségtermesztők által preferált fajták nagyok és kemények - ami remek, ha a szállíthatóságról van szó, csak éppen ez az íz rovására ment.

A kutatók szerint a ma már rendelkezésre álló adatok segítségével a termelők könnyen választhatják azokat a fajtákat, amelyek az ízükkel tűnnek ki, nem a külsejükkel, amivel csak az USA-ban egy évente 2 milliárd dolláros piacot hódíthatnak meg.


Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Bálint gazda azt írja a honlapján, hogy ezt a kérdést "elég nehéz megválaszolni".

Gondoljunk csak a szántóföldön, vagy kertben termelt sárga- és görögdinnyére: ezeket zöldségként termelik, de egyértelműen gyümölcsként fogyasztják. A paradicsomot is zöldségként, magvetéssel és palántaneveléssel termelik, de nyersen is élvezik. Mind a két növény egynyári, ősszel elpusztuló, lágyszárú növény, a termésük pedig botanikailag: gyümölcs - írja az ország talán legismertebb kertésze. 

 

 

.