Ausztriában dolgozik? Jó hír érkezett, a pénzénél marad

2017.04.05. 19:12

Ausztria nem csökkenti a külföldiek családi támogatását - közölte a Der Standard című osztrák lap szerdán Reinhold Mitterlehner alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének bejelentésére hivatkozva.

Az eredeti  tervek szerint az osztrák kormány a családtámogatás változtatásával módosította volna az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását is. A Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter által korábban közölt tervek szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Mindez több ezer olyan, Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei Magyarországon élnek. A számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet.

A Der Standard azt közölte, hogy egy szakértő, Wolfgang Mazal munkajogász szakvéleményére támaszkodva Ausztriában már megalkottak egy törvénytervezetet, mely szerint az Európai Bizottság kifogásai ellenére a jövő évben megváltoztatnák a támogatást.

Illuszráció. Fotó: Pixabay

Az alkancellár azonban úgy nyilatkozott, hogy "egyetlen szakvéleményre alapozva" nem fogják megvalósítani a csökkentést. Meglátása szerint a "szokott módon" kell megegyezést keresni az Európai Bizottsággal. Mitterlehner elmondta: továbbra is az indexálás - a munkavállaló származási országának viszonyaihoz igazított mérték - a cél, amely a juttatás csökkenésével jár, azonban Ausztriának be kell tartani az uniós jogot.

"Mitterlehner tudja, hogy mindez mennyire kockázatos, hiszen Mazal szakértői véleményén kívül jelentős jogi szakértők a tervet nem tartják EU-konformnak" - olvasható a Der Standardban.

Az alkancellár azonban leszögezte, hogy mindenekelőtt uniós szinten szeretnék elérni az indexálást, amely szerinte egyúttal "igazságosabb" támogatást jelentene. Mitterlehner arról is beszélt, hogy "egy ausztriai megoldásra is készen áll", nem zárva ki a nemzeti megoldás lehetőségét sem.

Christian Kern osztrák kancellár szerdán arról beszélt, hogy a nemzeti hatáskörben való eljárás mellett ugyan szólnak érvek, azonban még több sorolható fel ellene. A nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani az európai jogot. Kern még kedden arról adott tájékoztatást, hogy a kormány kidolgoz majd egy olyan javaslatot, amelyet Brüsszelnek is bemutat.

Sophie Karmasin osztrák család- és ifjúságügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, "logikus és igazságos, hogy azon ország megélhetési költségeihez igazítsák a támogatást, ahol a gyerekek élnek". A Die Presse szerdán azt közölte, hogy a kormánypártok a Karmasin által kidolgozott tervezetről már márciusban meg akartak egyezni, és a változtatásokat még a nyár előtt érvénybe akarták léptetni.

.