Leszedte Orbánról a keresztvizet a külföldi sajtó

2017.04.12. 19:32

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap és a liberális Süddeutsche Zeitung kommentárban foglalkozott Magyarországgal a felsőoktatási törvény módosításával, illetve a menekültüggyel kapcsolatban.

Reinhard Veser a FAZ-ban kiemelte: ha "elszigetelt esetről" lenne szó, akkor talán "a hivatali butaság különlegesen kirívó példájáról" lehetne beszélni azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány "galléron akar ragadni" egy nemzetközileg kiemelkedő hírű egyetemet, amely semmibe sem kerül az államháztartásnak, "de Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem buta", és a Közép-európai Egyetem "ellen irányuló" felsőoktatási törvény egy nagyobb kép része.

A szerző szerint a kormányfő hét évvel ezelőtti választási győzelme óta hatalma kiterjesztésére és "a demokratikus nyilvánosság játékterének korlátozására" törekszik. Lépései ezen az úton külön-külön "nem különösebben drámaiak", ezért a velük szemben megfogalmazott kritika "szinte hisztérikusnak" hat, de együttvéve hozzájárultak ahhoz, hogy "Magyarország egyre inkább több hasonlóságot mutat az EU-tól keletre fekvő autoriter rezsimekkel, mint egy nyílt demokráciával" - írta a FAZ szerzője, hozzátéve: mindez "különösen egyértelművé" válik a következő tervezett lépés, a civil szervezetekről szóló, "orosz példa" alapján készített törvény ügyében.

A Süddeutsche Zeitungban Heribert Prantl azt írta: Orbán Viktor úgy viselkedik, mint "fejsze az erődben"; "Magyarországon kivágta az emberi jogokat és felaprította a menekültjogokat", és senki sem szállt szembe vele. Éppen ellenkezőleg, Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke "Orbánnal smúzolt", Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos pedig úgy tett, mintha a gondokat szőnyeg alá tudná söpörni.

Ez arra bátorította Orbánt, hogy "még féktelenebbül tomboljon". Új menekültügyi törvénye "gyakorlatilag a menedékjog felszámolását" jelenti, és mindent megtesz azért, hogy "lehetetlenné tegye Magyarországot uniós országként" - tette hozzá Heribert Prantl.

Kiemelte: az uniós tagállamok "későn, túl későn reagáltak az inzultusra". Az EU-nak, "amelynek szabályait így megcsúfolják, elő kell vennie és használnia kell szankciós eszközeit" - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Európának meg kell állítania Orbánt címmel jelent meg kommentár a Der Standard című osztrák újság szerdai számában. Gregor Mayer budapesti tudósító szerint Orbán Viktor autoriter rendszert épít ki, és az egész kormányzását ennek a célnak veti alá. Mayer úgy véli, hogy a magyarországi demokrácia leépítése és a civil szervezetekkel szembeni hadjárat ellentmond az unió értékeinek.

A cikkíró szerint az EU eddig inkább passzív és "bátortalan" volt a "szemtelen" magyarországi lépésekkel szemben.

"Ha Európa nem állítja meg sürgősen ezt a +hamis budapesti prófétát+, akkor ő populista elvbarátaival együtt tönkre fogja tenni Európát" - állapítja meg a budapesti tudósító.

Orbán Viktor politikájáról és az EU hozzáállásáról közölt elemzést a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével összefüggésben a The Guardian hasábjain Timothy Garton Ash brit történész és publicista, "Tudjuk, mivel jár az appeasement. Ezért kell kiállnunk Orbán Viktorral szemben" címmel.

A baloldali brit napilap online kiadásán szerdán megjelent cikkében Ash azt írja, hogy véget kell vetni az "appeasement", a kiegyezés gyakorlatának, és ha Magyarország "antiliberális, nacionalista miniszterelnöke" kitart az ország legjobb és legfüggetlenebb egyetemének bezárására tett kísérletei mellett, és folytatja a liberális demokrácia aláásását sok más módon, akkor az Európai Unió jobbközép pártjai alkotta csoportnak ki kell vetnie őt soraiból. A szerző szerint ellenkező esetben azok a folyamatos deklarációk, amelyekben az Európai Néppárt (EPP) ad kifejezést hűségének bizonyos általános értékekhez, annyit sem érnek, mint a papír, amelyre e deklarációkat írják.

Garton Ash szerint Magyarország híres a szalámijáról, Orbán pedig a szalámitaktika mestere. E kifejezés Rákosi Mátyástól ered, most pedig az antikommunista Orbán Viktor szeleteli fel a liberális demokráciát egy EU-tagállamban, mindegyik szeletet avatott módon olyan vékonyra vágva, hogy európai partnerei szerint egy-egy ilyen szelet önmagában legfeljebb hangos morgolódásra adhat okot - fogalmaz a szerző.

A szerző szerint az Orbán által Magyarországon épített rendszer "még nem fasizmus", de a nyelvezet, amely "ragadozónak állít be egy zsidó milliárdost", és hangyáknak bélyegez emberi lényeket, "fasisztoid". 

.