Ezek voltak az elmúlt 150 év leggyilkosabb időjárási jelenségei

2017.05.21. 10:54

Összeírta az elmúlt 150 év legtöbb halálos áldozattal járó időjárási jelenségeit – ciklonokat, tornádókat, jégesőket és villámcsapásokat – az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO).

A legtöbb halálos áldozattal járó ciklon 1970-ben Bangladesben, az akkori Kelet-Pakisztánban sújtott le: 300 ezren haltak meg a Nagy Bhola ciklon miatt. A leghalálosabb tornádó is Bangladesben tombolt: 1989-ben Manikgandzs körzetben 1300 emberrel végzett.

A valaha regisztrált legvégzetesebb jégesőben 246-an vesztették életüket 1988-ban Indiában. Az emberekre narancsméretű jégdarabok hullottak. 

A világ legvégzetesebb villámcsapása – amely közvetlenül a legtöbb emberrel végzett – 21 életet oltott ki 1975-ben Zimbabwében. Közvetve azonban egy 1994-es egyiptomi villámcsapás követelte a legtöbb halálos áldozatot: egy súlyos áradással járó viharban három, kerozint és dízelolajat tartalmazó tartályt lobbantott lángra. A tartályok vasúti síneken álltak, egy árhullám azonban elragadta őket, és az égő benzint a víztömeg egy falura borította, 469 ember halálát okozva.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a sok halálos áldozattal járó katasztrófákból fontos levonni a tanulságokat, hogy a jövőben meg lehessen előzni a hasonló szerencsétlenségeket. Forrás: ujszo.com

.