Hirdetés

Terrorcselekmény történt a londoni metróban
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Terrorcselekmény történt a londoni metróban

2017.09.15. 14:31

2017. március vége óta ez az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

Hirdetés

Terrorcselekmény történt pénteken a londoni metróban. A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan.

    A kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál egy metrószerelvényen szemtanúk beszámolói szerint kisebb robbanás történt a reggeli csúcsforgalom idején.
    Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a mentők 18 embert szállítottak kórházba, többségüket "hirtelen hőhatás okozta" felszínes égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos.
    Az angol állami egészségügyi szolgálat (NHS England) nem sokkal később ezt azzal egészítette ki, hogy 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra.

    Mark Rowley szerint házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának vezetője nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.
    A BBC közszolgálati médiatársaság nem hivatalos értesülései szerint a szerkezet időzítővel volt ellátva.
    Többen akkor szenvedtek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánikszerűen igyekezett elhagyni a kis területű állomást a szűk lépcsőkön.

    Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora nem sokkal Rowley sajtótájékoztatója előtt terrorcselekménynek nyilvánította a történteket.     
    Hivatalos közleményében ugyanakkor nem robbanásról, hanem tűzről szólt, és hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismert a metrószerelvényen támadt tűz oka.
    Basu nyilatkozata szerint az incidens vizsgálatát a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.
    A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, festékes vödörnek tűnő fehér műanyag tartályról, amely a szerelvény egyik ajtaja mellett kisebb lánggal égett és füstölt.

    Theresa May brit miniszterelnök péntek délutánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét (COBRA).
    Sadiq Khan, London polgármestere pénteki nyilatkozatában leszögezte: London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse. Khan közölte, hogy ő is részt vesz a COBRA ülésén, és növelik a rendőrök számát a brit főváros utcáin.  

    A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban.
    A District metróvonalat a wimbledoni végállomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl's Court állomás között lezárták.
    A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán pénteken zavartalan volt a forgalom.

    Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat.

    A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal és több napra lezárták.
    A pénteki incidens március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.
    Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.
    Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

    Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

    Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.

    Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.
    A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

    Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az  észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.
    Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.

.