Hirdetés

Gyalogosok közé hajtott egy autó Londonban, többen megsérültek

Gyalogosok közé hajtott egy autó Londonban, többen megsérültek

2017.10.07. 17:29

Kiürítették a Természettudományi Múzeumot, a környéket lezárták.

Hirdetés

Gyalogosok közé hajtott Londonban egy autó szombat délután. A Scotland Yard tájékoztatása szerint többen megsérültek, de egyikük állapota sem súlyos.

A rendőrség egy embert őrizetbe vett. A Scotland Yard közölte, hogy egyelőre vizsgálja az incidens körülményeit.
 A hatóságok által jelenleg gyalogosgázolásként meghatározott eset London egyik leglátogatottabb turistacélpontjánál, a South Kensington kerületben lévő Természettudományi Múzeumnál történt, ahol a jármű fordulás közben felhajtott a járdára.

A környéket azonnal fegyveres rendőri egységek lepték el, a környező utcákat lezárták. Lezárták és kiürítették a városrészt kiszolgáló South Kensington metróállomást és a múzeumot is. A kiürítés szervezetten zajlott, pánik nem tört ki a helyszínen tartózkodók között.

A Downing Street szóvivője közölte, hogy a történtekről tájékoztatták Theresa May miniszterelnököt.
Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.
Március vége óta öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában, ezek közül háromnak az elkövetői gyalogosokat gázoltak el.

Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.
 

Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.
Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.
 A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.
    Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az  észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.
 

.