Hirdetés

Akár ez is megtörténhet a reptéren elveszett bőröndjével

Akár ez is megtörténhet a reptéren elveszett bőröndjével

2017.11.09. 09:18

Naponta százezer csomag veszik el a repülőtereken.

Hirdetés

Naponta százezer csomag veszik el a világ polgári repülőterein, vagy kerül eredeti úti céljától távolabbra. Hogy ezekkel mi történik? Amerikában pl. vagy eladják, vagy elárverezik őket. 

Ha egy utas jelzi, hogy eltűnt a poggyásza, vagy nem érkezett meg, a szükséges adatokat egy globális rendszerbe viszik fel, amelynek segítségével körülbelül 90 napig keresik a csomagot. Általában azért három hónapig, mert ennyi idő alatt a csomagok döntő többsége előkerül.

Amennyiben ez elmarad, úgy az érintett légitársaság kártérítést köteles fizetni az utasnak, meghatározott szabályok szerint. De mi történik a beazonosítatlan csomagokkal?

Nem lenne Amerika, ha ebből sem csináltak volna üzletet élelmes vállalkozók: az Alabama állambeli Scottsboro-ban lévő bolt 1970 óta felvásárolja azokat a csomagokat, amelyekért senki sem jelentkezik. És felbontatlanul, tehát a vásárló egészen az átvételig nem tudja, mi van a bőröndben.

A legérdekesebb tárgyakból állandó kiállítást is berendeztek, így került a múzeumba egy víz alatti NASA-fényképezőgép, egy 18. századi páncél például.

Más módszert választottak a miami nemzetközi repülőtéren: itt ugyanis a szimpla eladás helyett egy hangos és dinamikus aukción árverezik el azokat a csomagokat, amelyeket elveszítették a tulajdonosaikat. 

.