Hirdetés

A világ leghosszabb drótkötélpályáját avatták fel az Egyesült Arab Emírségekben
A Dzsebel Dzsaisz-hegyről, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb, 1934 méteres hegyéről siklik le egy férfi a világ leghosszabb, 2,83 kilométeres átcsúszó kötélpályáján Rász el-Haimától 25 kilométerer északra 2018. január 31-én (MTI/AP/Kamran Dzsebreili

A világ leghosszabb drótkötélpályáját avatták fel az Egyesült Arab Emírségekben

MTI

2018.02.03. 23:00

Csaknem 3 kilométer hosszú (2,83 kilométeres) a világ leghosszabb drótkötélpályája.

Hirdetés

Csaknem 3 kilométer hosszú (2,83 kilométeres) a világ leghosszabb drótkötélpályája.

A megépítése csaknem négy hónapig tartott és 600 méterrel hosszabb, mint a korábbi csúcstartó Puerto Ricóban. A drót teljes súlya több mint hat tonna. A lecsúszni vágyók 1680 méter magasról indulhatnak neki a távolságnak, és nem mindennapi látványban van részük csúszás – vagy inkább repülés – közben, ugyanis elérhetik az óránkénti 120-150 kilométeres sebességet is.

Az élmény egyébként 2-3 percig tart, és naponta mintegy 200-an csúszhatnak végig a dróton. A pálya az Egyesült Arab Emírségekben található.

A szomszédos Abu-Dzabinál és Dubajnál kevésbé ismert Rász el-Haima turizmusfejlesztési hatóságának vezetője szerint a Jebel Jais Flight elnevezésű átcsúszópálya (zipline) óriási lépést jelent a külföldi turisták bevonzására.

Dubajban egyébként nemrég avatták fel a világ leghosszabb városi átcsúszó kötélpályáját, amely a felhőkarcolók között halad. 
Az Egyesült Arab Emírségek több világrekorddal is büszkélkedhet. Dubajban található a világ legmagasabb vegyes használatú felhőkarcolója, a 829 méteres Burdzs Kalifa, valamint a világ legmagasabb, 355 méteres szállodája, a JW Marriott Marquis.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban lévő Capital Gate épület pedig 18 fokos dőlésével a világ "legferdébb", ember által épített tornya.

.