Hirdetés

Ezt írták a német és osztrák lapok Lázár János bécsi videójáról

Ezt írták a német és osztrák lapok Lázár János bécsi videójáról

2018.03.08. 16:07

A német és az osztrák sajtó bő terjedelemben foglalkozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécsben forgatott videójával.

Hirdetés

A német és az osztrák sajtó bő terjedelemben foglalkozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécsben forgatott videójával.

Az osztrák Der Standard beszámolója szerint a bécsi városvezetés egyöntetűen felháborodott Lázár János "drámai zenével manipulált videóján". Renate Brauner, a városi tanács tagja a Twitteren azt írta: a "sajnálatos módon idegenellenes" felvételen tartalmilag hamis állítások hangzanak el.

"Megdöbbentett és megrémített bennünket, hogy egy politikus ilyen módon becsmérli a szomszédos ország fővárosát.

Személy szerint csak azt tudom kívánni a magyaroknak, hogy nekik is olyan városaik legyenek, mint Bécs

- fogalmazott az osztrák politikus.

Barbara Novak, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi tartományi vezetője "teljességgel légből kapott ijesztgetésnek" nevezte a videót, amely az osztrák sajtó szerint Bécs Favoriten negyedében készült. Novak bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost. Dominik Nepp, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által delegált alpolgármester is helytelenítette a videót, amely szerinte a szomszédos országok közötti baráti kapcsolatok fényében "nem volt éppen udvarias húzás".

A Die Tageszeitung című német napilap arról írt, hogy az Ausztriát és Bécset jól ismerő magyarok körében visszatetszést keltett a felvétel, amely a benne elhangzó állításokat semmiféle bizonyítékkal nem támasztja alá. A cikk szerint a magyarok már tavaly is nagyot nevettek azon, amikor Orbán Viktor azt ígérte, Magyarország 2030-ra meg fogja előzni Ausztriát, most pedig, kevesebb mint fél évvel később Lázár János úgy érzi, figyelmeztetnie kell, nehogy Budapest Bécs színvonalára süllyedjen.

A német lap kommentárja szerint a magyaroknak elegük van abból, hogy fellendülés a kormányon levők luxuskiadásait és hatalmuk megőrzését szolgálja, és ezt mutatja az is, hogy pár napja ellenzéki jelölt nyerte meg nagy fölénnyel a polgármester-választást éppen Lázár városában. 

A Die Tageszeitung írója azt javasolja Lázár Jánosnak, hogy a bécsi 10. kerület helyett érdemes lenne Budapest X. kerületébe, Kőbányára ellátogatnia, ahol jól láthatók a magyar kormány szociális ridegségének jelei.

Ironikus módon ebben a városrészben is magas a külföldiek aránya: népes kínai közösség él itt békében együtt a magyarokkal, és a bevándorlás nem problémát jelent, hanem sokkal inkább segítséget nyújt a szegénység elleni küzdelemben. 

A Die Welt című német napilap megjegyezte: a felvételen mutatott utcán a valóságban - a magyar politikus szavaival ellentétben - nincs sem piszok, sem rendezetlenség.

A lap kiemelte, hogy Orbán Viktor szinte kizárólag az idegenellenes retorikára alapozza választási kampányát, Lázárt pedig a magyar menekültpolitika keményvonalasának nevezte.

.