Hirdetés

Veszélyes a demokráciára, ha a politikai erők nem ismerik el a választás eredményét

Veszélyes a demokráciára, ha a politikai erők nem ismerik el a választás eredményét

MTI

2018.03.07. 11:35

Veszélyezteti a demokráciát, ha egy országban bizonyos ügyek kapcsán a politikai erők az utcára viszik az embereket, és nem tartják tiszteletben a demokratikus választások eredményeit.

Hirdetés

Veszélyezteti a demokráciát, ha egy országban bizonyos ügyek kapcsán a politikai erők az utcára viszik az embereket, és nem tartják tiszteletben a demokratikus választások eredményeit - véli a Právo című cseh független baloldali napilap szerdai kommentárjában. 

    Jan Keller neves szociológus, EP-képviselő, a kommentár szerzőre rámutat: sok mindenben hasonló a mai csehországi és a szlovákiai belpolitikai helyzet. Mindkét országban utcai tüntetések voltak, amelyeken ezrek követelték Andrej Babis cseh miniszterelnök és Milos Zeman államfő, illetve Robert Fico szlovák miniszterelnök távozását a közéletből. Csehországban a tiltakozásokat egy volt kommunista rohamrendőr parlamenti tisztségbe való megválasztása, Szlovákiában pedig egy újságíró meggyilkolása váltotta ki. 
   

 Mindkét esetnek komoly jelképes töltete van: az újságíró meggyilkolását a szervezett bűnözés és a politika összefonódásának bizonyítékaként kezelik, míg az egykori rohamrendőr megválasztásáról azt mondják, hogy a volt rendszer képviselői újra a hatalomra törnek. 

    A problémát nem a tüntetések jelentik, hanem az, hogy a két eset "csak ürügyként szolgál azon követelések számára, hogy Szlovákiában érvényteleníteni kellene a parlamenti választások, Csehországban pedig a parlamenti és az államfőválasztás eredményeit". Mintha nem lenne elég a tettes felkutatása és megbüntetése, illetve a kommunista jelölt lecserélése másra - jegyzi meg a szerző. Leszögezi: a választásokon mindkét országban kiosztották a kártyákat. Mindkét országban a tiltakozásokon olyan politikusok vettek részt, akik a legutóbbi választásokon megbuktak. "Nekik elsőként kellene tisztázniuk, hogy mit is akarnak" - véli a szerző.
    Ha egy konkrét esemény ellen tiltakoznak, arra természetesen joguk van, mint mindenki másnak. Ha azonban a tiltakozásuk a választások eredményének elismerése ellen, annak megváltoztatására irányul, "akkor joggal merül fel a kérdés, hogy valójában ki is veszélyezteti a demokráciát" - fejezi be írását a Právo. 

.