Kapolcs: Eddig közel hatvanezren a Művészetek Völgyében

2017.07.25. 12:40

Péntek, szombat és vasárnap este is megtelt a fesztivál nagyszínpadának nézőtere

Idén is közel hatvanezren látogattak el az első három nap alatt a Művészetek Völgyébe. Július 21-23. között, a fesztivál első három napján, harmincezren célzottan a programok miatt érkeztek a Völgybe. Az eddigi jegyeladások másfélszeres növekedést mutatnak a tavalyihoz képest. Péntek, szombat és vasárnap este is megtelt a fesztivál nagyszínpadának nézőtere.

Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósuló tíznapos fesztivál június 30-ig várja a látogatókat. Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja három Veszprém megyei településen, Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. A Művészetek Völgyébe idén is közel hatvanezren látogattak el az első hétvégén.

 

„Közülük harmincezren célzottan a programokra voltak kíváncsiak, ami azért nagy siker, mert mindössze néhány év alatt sikerült elérni ezt a növekedést: 2013-ban naponta kevesebb mint ezren vettek jegyet kifejezetten a programokra” – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál program-és marketingigazgatója, aki hozzátette: az eddigi jegyeladások másfélszeres növekedést mutatnak a tavalyihoz képest.

 

A fesztivál szinte valamennyi helyszíne teltházas programokkal ment az első három napon. Pénteken koncertezett többek között az amerikai Pink Martini feat. China Forbes a MOL Nagyon Balaton Panoráma színpadon, ahol több ember bulizott, mint a Völgy történetében eddig valaha. A vasárnapi Quimby-koncert alatt is teljesen megtelt a színpad nézőtere; ez volt az első hétvégén a leglátogatottabb koncert. Sokan voltak kíváncsiak ugyanitt a 20 évvel ezelőtti, eredeti felállású Anima Sound System feat. Bognár Szilvia koncertre, és rengetegen buliztak  szombaton a 30Y és a Hiperkarma, valamint vasárnap az Anna and the Barbies koncertjén.

Pásztor Anna énekel az Anna and the Barbies együttes koncertjén Kapolcson a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő napok előadói ezen a színpadon: a francia Deluxe és Nouvelle Vague, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Csík zenekar, Palya Bea, Péterfy Bori & Love Band, Hobo, a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája, az Ivan and the Parazol, a Pál Utcai Fiúk és a tízéves születésnapját ünneplő Budapest Bár.

 

Idén visszatért Kőbánya Önkormányzata támogatóként, és sikerült életre hívni a Kőbánya Udvart, ahol eddig minden este teltházas koncerteken bulizhatott a közönség. A következő napokban itt lép fel a Bohemian Betyars, Váczi Eszter és a Quartet, a Póka Egon Experience, a Budapest Voices, a Lóci játszik és a Margaret Island is.

 

Az idén már harmadik alkalommal megnyitó Momentán Udvar legtöbb eddigi esti programja teltházzal ment és a következő napokban is bőven kínálnak csemegét; a társulat főhősei lesznek: Dolák-Saly Róbert, Ganxsta Zolee és Zacher Gábor is. Az utolsó délután az óriási nagyobb népszerűségnek örvendő ’Azt meséld el Pista!’ előadással érkezik Mácsai Pál.

 

Harcsa Veronika idén negyedik alkalommal, napi négy koncerttel, a tíz nap alatt összesen 40 jazz-koncerttel és dj-kkel várja a látogatókat. A legnagyobb sztárok az udvarban pénteken az izraeli Shai Maestro Trio, valamint a #newkidsfromthebloc jóvoltából koncertező román Golan zenekar.

 

A fesztivál idén három, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) támogatásával megvalósuló színházi helyszínnel várja a látogatókat Taliándörögdön: a Nemzeti Szín-Téren vasárnap este teltházzal játszották a Kaposvári Egyetem hallgatói a Rómeó és Júliát. Az SZFE Színmű Globe különleges, a londoni Globe színházat idéző épületében pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel - minden eddigi előadáshoz sorszámot kellett kiváltani a nézőknek. A Fidelio Színház Színpadon nagy sikerrel, két alkalommal játszották a Katona József Színház ’Lélegezz’ című előadását Nagy Ervin és Pálos Hanna szereplésével.

 

Pezsgő hétvégét zárt a Kaláka Versudvar, a versműhelyben minden nap száz-százötven ember faragja a sorokat, a Versimpró alkalmával költők és zenészek rögtönöznek a színpadon, Müller Péter Sziámi szereplésekor az ereszen is lógott a nép, a húszéves évfordulót ünneplő Misztrál is robbantotta a színpadot.

 

Idén az ElevenKertbe költöztek a Cseh Tamás Program zenekarai; a következő napokban itt koncertezik például Hangácsi Márton, a Belau, Antonia Vai és a Window is.

 

A komolyzenének helyt adó Papageno Klasszik, valamint a Völgykomolyzenei és Virtuózók színpadán, a kapolcsi római katolikus templom is több alkalommal telt meg. Utóbbi a következő napokban például a Virtuózok fiatal tehetségeit, a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékeit látja vendégül. Nagy várakozás előzi meg a szerdai Óbudai Danubia Zenekar éjszakai filmzene koncertjét is a Nemzeti Szín-Térnél.

 

Vigántpetenden került felállításra az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszíne, a Cirque du Tókert valódi cirkuszi sátra, ahol a kortárstánc-és újcirkuszi társulatok színe-java váltja egymást.

 

Az idén új helyszínnel jelentkező Szirtes Edina Mókus udvarában volt olyan előadás, amelyet követően a közönség hét alkalommal kért ráadást, a Muharay Udvar programjai alatt pedig sokszor az utcán is kígyózik a sor. Nagyon népszerű a több civil szervezet összefogásával működő Művészetek Zöldje, ahol szombaton például a 30Y zenekar frontemberével, Beck Zolival közösen kézműveskedhettek a látogatók.

 

A hajnalig tartó önfeledt mulatságok egyik színhelye, a Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló Folk Udvar, ahol a következő napokban Berecz András ad népzenei koncertet, Agócs Gergely pedig felnőtteknek szóló esti mesével készül. Szerdán a Fölszállott a páva 2012-es évadának nyertes zenekara, a Parapács vendége Berki Pál prímás lesz.

 

Nagy sikert aratnak a közönség körében a Magyar Nemzeti Filmarchívum szervezésében a kapolcsi Kastélyban vetített filmritkaságok, a rég látott reklámok és filmhíradók. Különleges látványt nyújt a kapolcsi evangélikus templom, ahol minden este színes fényfestésben gyönyörködhetnek a fesztiválozók.

 

A reformáció 500 éves évfordulójának apropóján egymás szomszédságába költözött a Tarisznya Evangélikus Udvar és a Ládafia Református Udvar; utóbbiban minden nap közösen festenek mennyezet-kazettát az érdeklődők. Az ünnepi év tiszteletére még közös helyszínnel is készült a két egyház.

 

.