Hirdetés

Európa Kulturális Fővárosa: Szombathely nem jutott tovább

Európa Kulturális Fővárosa: Szombathely nem jutott tovább

MTI

2018.02.15. 17:24

Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa projekt döntőjébe a pályázat független nemzetközi szakértői testülete.

Hirdetés

 Az Európai Bizottság (EB) szakértői a napokban Budapesten ültek össze, hogy kiválasszák a hét magyarországi pályázó - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - közül azt a hármat, amelyet a pályázat szűkített listájára javasolnak - közölte csütörtökön Budapesten Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: EKF projekt jó példája annak, hogy az Európai Unióban a mindennapi viták mellett a legfontosabb kérdésekben egyetértés van. Például abban, hogy az erős nemzeti identitást kiegészíti egy európai identitás, amelynek egyik legfontosabb pillére a kulturális örökség - mutatott rá.

Az EKF az egyik legnépszerűbb európai kulturális projekt, melynek keretében Pécs 2010-ben már betölthette az Európa Kulturális Fővárosa tisztet - idézte fel Zupkó Gábor.

Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke bejelentette:

a bírálók Debrecen, Győr és Veszprém a pályázatát választották ki.

A jelentkezéseket hat kritérium mentén bírálták el. A legfontosabb kérdés az volt, hogy mi az, amit az adott város mutatni tud Európának és mi az, amit Európától tanulni tud - jegyezte meg. Káel Csaba, a testület elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: a bizottság tizenkét tagja közül csak kettő volt magyar, a pályázat így arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a hét magyarországi település egy nemzetközi grémiummal ismertesse meg kulturális értékeit.

Káel Csaba hangsúlyozta, hogy a pályázó városok a nevezéshez elkészített kulturális stratégiáikat abban az esetben is jól használhatják majd, ha végül nem nyerik el az EKF 2023 címet.

A bizottság ajánlását a magyar kormányzat jóváhagyása véglegesíti, ezt követően a kiválasztott három település tovább dolgozik a pályázatán. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

Szombathely továbbra is szeretné megvalósítani azokat az elképzeléseket, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) pályázatban felvázolt - közölte a város kultúráért felelős alpolgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Az Európai Bizottság (EB) független nemzetközi szakértői testülete Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe.

Koczka Tibor hangsúlyozta: így is nyertek, hiszen rendelkezésre áll egy olyan, a szombathelyiek megkérdezése után kidolgozott koncepció, amely ha nem is 2023-ra, de kisebb lépésekben néhány évvel később megvalósulhat.

Hozzátette: a szombathelyi pályázat nem köveket, felépíteni kívánt épületeket tartalmazott, hanem víziót, stratégiai elképzeléseket.

Szavai szerint pályázatuk jelmondata, a "kétezer év, hármas határ, négy ütem, egészséges város" továbbra is aktuális, a város történelmének értékei, a földrajzi elhelyezkedés, Szombathely tánckultúrája és az egészséges környezet olyan értékek, amelyre hosszú távon is lehet és érdemes is építeni.

Elmondta, hogy éppen a csütörtöki közgyűlésen tárgyalták azt a programot, amely Szombathely identitásának erősítését célozza és ami az "Otthonunk Szombathely" fejezetben szerepelt a pályázatban.

Szólt arról is, hogy ugyancsak az EKF pályázat részeként dolgozták ki tavaly szeptemberre a vasi megyeszékhely egészségkoncepcióját és néhány napja kaptak értesítést arról, hogy a város 90 millió forintot központi támogatást nyert el egy egészségfejlesztési iroda felállítására.

.