Kőszegi Ostromnapok 2016. augusztus

Félhold és Telihold

2016.07.23. 13:20

Alig két hét múlva megkezdődik a Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata.

A program már augusztus 4-én, csütörtökön elkezdődik a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület által idén kétnaposra szervezett Ostromkupa szabad téri ökölvívó mérkőzéseivel, melyeket a Kőszeg Főterén felállított ringben szerveznek meg.

A rendezvényt a sportág számos vezetője a leghangulatosabb magyar ökölvívó rendezvények közé sorolja. Az idei Ostromkupa egyben az U21-es Ökölvívó Magyar Kupa hivatalos fordulója is lesz.

Szintén csütörtökön nyílik meg a Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi fotográfia kiállítása a Jurisics-várban Pipacsmező címmel, melyet Dr. Uhl Gabriella művészettörténész, a Kaposvári Egyetem docense mutat be a közönségnek. A képzőművészeti kínálat tovább bővül augusztus 5-én pénteken, amikor a Csók István Művészkör szervezésében Gódor József Történelmi tájak című kiállítását nyitja meg Básthy Béla alpolgármester.

Ostromhétvége augusztus 5-7-én (péntektől vasárnap estig)

Az Ostromhétvége idén is az első teljes augusztusi hétvégén, augusztus 5-7-én zajlik.

Az Ostromhétvége programja idén is bőséges és sokszínű repertoárt kínál: a jelmezes ütközetek, vásárütés, seregszemlék, fegyver- és viselet bemutatók valamint persze a Jurisics vár ostroma mellett folyamatosan zajlanak a kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, valamint az elmaradhatatlan kirakodóvásár.

A pénteki program a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes fellépésével indul, majd hivatalosan is kihirdetik az ostromállapotot. A városi szenátus döntéseinek ismertetése előtt és után az Ostrombox forgataga zajlik, melyet 19 órakor Gáspár Laci műsora szakít meg.
Az Ostromnapok szervezői nagy hangsúlyt fordítanak az Ostromhoz köthető népcsoportok, különösen a horvátság kultúrájának bemutatására, így a Fő tér melletti másik helyszínen, a Jurisics téren a Setnja Együttes muzsikájára táncolhatunk. A táncos, zenés kavalkádot este a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tűztánca zárja.

A történelmi helyszínek iránt érdeklődő vendégek a hétvége során részt vehetnek az Írottkő Natúrparkért Egyesület túráin, és eljuthatnak olyan beszédes nevű helyekre, mint a Királyvölgy, a Szulejmán-kilátó, a Trianoni kereszt vagy a Koronaőrző bunker. Ugyancsak péntektől élhetünk a kőszegi múzeumok által kínált alkalmi kedvezményekkel. A Múzeumostrom résztvevői egy összevont jeggyel három múzeumot is felkereshetnek (Jurisics-vár, Tábornokház és Hősök tornya, Arany Egyszarvú Patikamúzeum) akár egy egész héten keresztül!

Szombaton délelőtt a müezzin hangja jelzi, hogy megérkezett az oszmán sereg. Látványos programelem Szulejmán szultán belvárosi sétája, mikor is a „világhódító” kegyességével próbálja behódolásra bírni a kőszegieket.
A Fő téren rövid ideig farkasszemet néznek egymással a seregek, majd a Vásárütésen már megszólalnak a fegyverek is. A fegyver- és viselet-bemutatók között kulturális programok, köztük a Kőszegi Tornyosok déli muzsikája nyújt kellemes kikapcsolódást.

A szombati napon a gyermekek apródpróbán vehetnek részt, felkereshetik a katonai táborokat és kézbe vehetik a korabeli fegyvereket, a versenyző kedvűek az íjászversenyen tehetik próbára tudásukat. A fegyverforgatásban elfáradt vendégeknek táncos-zenés műsorok, így a Kőszegi Orientális Táncklub hastáncosai, a Drummolo Zenekar dobosai, a török Bianna Sanat Topluluğu táncos produkciója nyújt kikapcsolódást.

A Várostrom 19.00 órakor kezdődik a Diáksétányon a Várfalnál, melyet az ostrom résztvevőinek jelmezes felvonulása vezet fel 17.30 órakor a Fő téren. Ekkor hangzik el a várvédők esküje is. Eső esetén az Ostrom vasárnap 11 órakor kerül megrendezésre, az előre megváltott belépők ekkor is érvényesek. Az Ostrombelépőket és a Kapuvámot megváltó vendégek tombola jegyet is kapnak, így részt vesznek a Kótya-vetye sorsoláson. Az események hátterében péntektől vasárnap estig zajlanak a kulturális programok, a helyi és vendég csoportok fellépései.

A szombati ostromot követő békekötést Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével, a Bordó Sárkány Régi Zene Rend koncertjével, illetve a Rock-Inger Ostrombulijával ünnepli meg a város. Vasárnap szintén egész nap zajlik a program: állatsimogató, közvetlen ismerkedés lovakkal és más háziállatokkal, a Ládafia Bábszínház előadása, Tóthárpád Ferenc gyermekműsora, majd látványos lovasíjász bemutató következik, miközben a színpadon kiváló népzenei együttesek váltják egymást. A kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes mellett ki kell emelni a Fölszállott a páva műsorában ismertté vált Zsikó Zenekart, illetve a moldvai táncházairól ismert Agyagbandát.

Az Ostromhétvége záró koncertje a 10 éves jubileumát ünneplő Ataru Taiko együttes fellépése lesz a Jurisics-vár udvarán.

.