Nemzeti emlékhely lett a nagycenki Széchenyi-kastély

2016.09.22. 07:26

Felavatták a helyreállított kastélykápolnát és nemzeti emlékhellyé nyilvánították a Széchenyi-kastélyt.

Felavatták és felszentelték a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállított kápolnáját szerdán, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján.

Firtl Mátyás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az újjászületés pillanatának és az emléknaphoz méltó eseménynek nevezte a Szent Kereszt felmagasztalására felszentelt kápolna átadását.

A képviselő kiemelte: a Széchenyi-család hitét mutatja, hogy annak idején kápolnát építtetett, a háború értelmetlen rombolását és az utána következő rendszer hitetlenségét pedig jól példázza a kápolna későbbi sorsa. Emlékeztetett arra, hogy a kápolna a második világháborúban erősen megrongálódott, az azt követő évtizedekben pedig a helyreállítás helyett raktárként, vetítőteremként is használták. 

Hozzátette: A kápolna berendezéséből csupán a szószék és egy pad maradt meg, a hiányzó darabokat ezek alapján rekonstruálták. 

Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegédje (j) koszorút helyez el Széchenyi István síremlékénél a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján tartott Széchenyi emléknapon, 2016. szeptember 21-én. A háttérben Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője (j5), Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság volt elnöke (j3) és Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (j2). MTI Fotó: Nyikos Péter

A tavasszal kezdődött felújítási munkálatokkal az 1945 előtti állapotokat állították helyre.

Firtl Mátyás hozzátette, hogy az értékekkel való bánásmód - legyenek azok vagy szellemiek, vagy akár épített környezetünk értékei - mindig az adott kor pontos lenyomatát adják.

A helyreállított kápolnát Szalai Gábor, Nagycenk római katolikus plébánosa áldotta meg. 

A kápolnaavatás előtt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja hivatalosan is kibocsátotta az évfordulóra készült Széchenyi-emlékérméket. A jegybank korábbi tájékoztatása szerint Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérme, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változata került forgalomba. 

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök, mindkettő azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Nemzeti emlékhellyé avatták a nagycenki Széchenyi-kastélyt: az ezt jelképező sztélét a Széchenyi István születésének 225. évfordulóján rendezett szerdai ünnepségsorozat keretében leplezték le.

A nemzeti emlékhelyet jelölő sztélé a Széchenyi-kastélyegyüttes nemzeti emlékhellyé nyilvánítása és a sztélé avatóünnepségén Nagycenken Széchenyi István születésének 225. évfordulóján tartott Széchenyi emléknapon, 2016. szeptember 21-én. MTI Fotó: Nyikos Péter

Az Országgyűlés még tavasszal döntött arról, hogy a nagycenki Széchenyi-kastélyt nemzeti emlékhellyé nyilvánítja, és ezzel a magyar történelem legfontosabb helyszínei közé emeli.

"Amikor Nagycenken fejet hajtunk, akkor a múltunknak, a jelenünknek és a jövőnek alkotó emberek előtt tisztelgünk" - fogalmazott Aczél Eszter, a Széchenyi István Emlékmúzeum vezetője az avatón. Kiemelte, hogy Széchényi Ferenc itt őrizte azt az ősgyűjteményt, amely a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapját adta. Széchenyi István pedig birtokai egyéves jövedelmének felajánlásával letette a Magyar Tudományos Akadémia alapjait.

.