Erre figyeljen, hogy ne a hitelösszeg dupláját kelljen visszafizetnie

2016.12.07. 12:03

Jobb elkerülni a hitelfelvételt, mivel egyes konstrukciók elég drágák is lehetnek, a gyorskölcsönök, személyi kölcsönök esetén akár a felvett hitel csaknem dupláját kell visszafizetni a futamidő végén - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Ennek oka, hogy az egyes kényelmi szolgáltatásokat, például az otthoni ügyintézés díját a teljes hiteldíj-mutatóba (thm) nem számolják bele - magyarázta.

A hitelfelvételtől a szerződéskötéstől számított 14 munkanapon belül el lehet állni, ha még nem folyósították az összeget - mondta. Ha már megtörtént a folyósítás, akkor is felmondható 14 napon belül a szerződés, de ekkor 30 napon belül egy összegben az időarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetni a teljes felvett összeget. A hitelszerződés felmondása vagy az elállás nem befolyásolja a megkötött vásárlási szerződést - jegyezte meg.

A nagyobb értékű műszaki elektronikai cikkekhez gyakran ajánlanak fel  kiterjesztett garancia biztosítást vagy termékbiztosítást - mondta, megjegyezve, hogy a szavatosság vagy a jótállás feltételei nagyban különböznek ezektől a biztosítási szerződésektől. Utóbbiak jellemzően tartalmaznak kizárt kockázatot, fedezeti limitet, és kárenyhítési kötelezettséget is róhatnak a fogyasztóra. Érdemes ragaszkodni az írásbeli tájékoztatóhoz és a biztosítási kötvény átadásához ezekben az esetekben - tanácsolta.

Elmondta, a pénzügyi tudatosságban egész Európában "van még hova fejlődni", a fogyasztók jellemzően már csak baj esetén fordulnak a hatósághoz segítségért, kevésbé tekintenek előre. A felügyelet azt javasolja, hogy áruhitel, vagy folyószámlahitel-felvétel, gyorskölcsön vagy akár hitelkártya igénylés előtt tájékozódjanak az MNB fogyasztóvédelmi oldalán.

.