Így tud majd utánanézni a használt autók "előéletének"

2016.12.06. 12:50

A használtjármű-vásárlás biztonságának növelése érdekében ingyenesen elérhető új szolgáltatást alakít ki a kormány: a járműéletút-adatszolgáltatás lehetővé teszi a járművekkel kapcsolatos, több szerv által nyilvántartott adatokból minden lényeges lekérdezését egy felületen keresztül. 

A közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosítását 113 igen, 56 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Az új szabályozás értelmében az állampolgárok díjmentesen juthatnak hozzá az adatokhoz egy adatigénylési folyamat keretén belül. Lehetővé válik, hogy egy informatikai platformon legyenek lekérdezhetőek egyebek mellett a jármű forgalomban tartásával kapcsolatosan keletkezett műszaki, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági, javítási, gépjármű-felelősségbiztosítási adatok.

Mivel az ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművek nincsenek forgalomba helyezve, ezért nincs róluk közhiteles központi nyilvántartás. Az ideiglenes rendszámtáblákról vezetett központi nyilvántartás létrehozásával a rendvédelmi szerveknek, a parkolási társaságoknak és az útdíjfizetés kiszabására jogosult szervezetek számára a jövőben lesz lehetőség adatot szolgáltatni az ideiglenes rendszámtáblák jogosultjairól, így várhatóan az ideiglenes rendszámtáblákkal elkövetett visszaélések is csökkennek. 

A vasúti közlekedésről szóló törvény módosítása biztosítja, hogy a Magyarország területén található vasúti rendszerek biztonsági berendezéseire, műszaki adataira, stratégiailag fontos csomópontjaira, illetve a vasúti járművekre vonatkozó adatok ne legyenek bárki számára hozzáférhetőek. 

A változtatás egyszerűsítési szabályokat fogalmaz meg a kisajátítási eljárások és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások megvalósításához szükséges eljárásoknál.

.