Alpokalja-Online

Lutzmannsburg: Sonnentherme - Egy fürdő odaát

Borsos árú a belépő, de sokat kapunk érte, különösen a kisgyerekes családoknak lehet része Magyarországon soha nem tapasztalt kényeztetésben. Itt található Európa legnagyobb csúszdája, és a téli szabadtéri fürdőzést kedvelőknek is jut az élvezetekből a kőszegi határátkelőtől 14 kilométerre levő Lutzmannsburg élmény- és wellness-fürdőjében. Tapasztalatok, árak,

.

Lutzmannsburg - Sonnentherme

Környezetünkben többen is vannak, akik rendszeres Lutzmannsburg-zarándokok, ami azt jelenti, évszakonként legalább egyszer átruccannak Burgenland – és egész Ausztria – egyik legismertebb fürdőkomplexumába. Úgy két évvel ezelőtt mi is elindultunk egy decemberi, ünnepek környéki napon, de annyian voltak már délelőtt 10 óra felé, hogy kitették a megtelt táblát. Ez olyannyira frusztrált bennünket akkor, hogy egészen mostanáig feléje sem néztünk a helynek.

A számok nyelvén

Lutzmannsburg (Locsmánd), pontosabban az ott épült fürdő nagyon jó helyen van. Lemértük, a kőszegi határátkelőtől 14 kilométer a távolság, s ha valaki Sopron, illetve Kópháza irányából jön, onnan is csak egy ugrás. A létesítmény még osztrák mércével mérve is újnak számít: 1994-ben került átadásra, 1997-ben a termálvíz megkapta a „gyógyvíz” minősítést. 1999-ben és 2003-ben a sógorok további pénzeket nyomtak az időközben a burgenlandi turizmus egyik zászlóshajójává váló létesítménybe. És hogy letudjuk a legfontosabb adatokat: a fürdő 1.581 m2 vízfelülettel rendelkezik, 44.367 m2 terület tartozik hozzá, amelyből 6.918 m2 beépített.

Zsebünkbe kell nyúlni, de van miért

Lutzmannsburg - Sonnentherme

Az ingyenes parkolóból már be lehet saccolni, mekkora a tömeg odabenn. A két évvel ezelőtti kudarcunkkor még a környező szántón is álltak az autók, most meg lazán találunk helyet nem messze a bejárattól.

Lutzmannsburg erősen épít a magyar vendégekre. Ez sajnos nem annyira az árakból, hanem a nyelvünket remekül beszélő alkalmazottak és a mindenhol kétnyelvű (német-magyar) feliratok révén derül ki.

Az aktuális jegyárakért menjünk a cikk végére, vagy még inkább a hivatalos honlapra, arra azonban készüljünk fel, hogy az osztrák élménykedés és wellnesskedés nem olcsó szórakozás. Felnőttként 4-5 ezer forintot gombolnak le rólunk, egy kétgyerekes család cirka 13 ezer forintot hagy a bejáratnál. Ha viszont lenyeljük ezt a békát, valóban sokat kapunk a pénzünkért.

Az öltöző hasonlít az itthon megszokottakhoz. Miután becuccoljuk a téli holmikat egy szűk helyre, rájövünk, hogy két sorral odébb ötször akkora szekrények is vannak, ugyancsak kéteurós bedobós megoldással. A pénzt amúgy is visszakapjuk a végén.

A fürdőkomplexum első ránézésre kissé kaotikusnak tűnik, csak két körtúra és egy alapos térképszemle után jövünk rá, hogyan is van ez az egész.

A lutzmannsburgi fürdő központja a Napfényfürdőnek keresztelt, jókora fakupolás csarnokban helyet kapó élményfürdő. Ami nem néz ki rosszul, de annyira nem esünk hasra tőle, főleg ha jártunk már az olyan mostanában épült hazai épült fürdőkben, mint Győr, Sárvár vagy Debrecen, hogy csak az általunk ismertek közül említsünk néhányat. Van egy nagyméretű, félóránkét hullámfürdőként is funkcionáló nagymedence, egy vadvízzel kombinált kismedence és egy gyerekáztató. Az élményelemek nem feledhetetlenek, de a víz kellemes, pont olyan amilyennek lennie kell, azaz pár fokkal melegebb, mint a nálunk megszokott. Innen egy vizes folyosó segítségével tudunk kimenni a szabadban levő 35 fokos medencébe, ami méretével és a békésen gőzölgő osztrákokkal igencsak szerethető, lazulós hely.

Csúszdaorgiák

Lutzmannsburg - Sonnentherme

A gyerekek és a gyereklelkű felnőttek nagy örömére a kupola közepén álló oszlopról két csúszda is indul: egy szolidan kanyargó 68 méteres és egy 12 méter magasról induló 111 méteres. Ez utóbbi egész jól belendül lefelé, de arra készüljünk fel, hogy 20-30 percet is ácsoroghatunk a lépcsőn, amíg végül zöldet jelez előttünk a lámpa.

Az igazi izgalmakat csúszdaügyben mégsem itt, hanem egy folyosóval arrébb találjuk. Itt lehet feljutni lifttel a létesítmény szimbólumába, a 23 méter magas csúszdatoronyba, ahonnan a gravitáció és két óriáscsúszda segítségével zúghatunk le. A Speedy 140, a Twister 202 méteres, ez utóbbi állítólag Európa leghosszabb fedett csúszdája. Várni itt is kell, de nem többet, mint az említett kupolásnál, az élmény pedig tényleg maradandó.

Gyerekparadicsom

Lutzmannsburg - Sonnentherme

Már a bevezetésben említettük, hogy legjobban talán a kisgyerekes családok tudják kihasználni a létesítményt. Itt élőben lecsekkelhető, hogyan is néz ki az, amikor a család- és gyermekcentrikusság nemcsak üres szlogen. Magyar szemmel elképesztő kényeztetésben van része a Babyworldnek nevezett részben mind a gyerekeknek, mind a szülőknek.

Az még csak hagyján, hogy a hatalmas üvegfelületek és a színesre festett falak között több sekély, melegvizes medencét alakítottak ki a kicsiknek és a velük együtt dagonyázó szülőknek, az újabb gyerekvállaláshoz akkor jön meg igazán a kedvünk, amikor meglátjuk a falba vájt napsárga, futurisztikus etetőkuckókat, a pelenkázókat, a gyerekhálót és az etetőszékkel, cumisüvegekkel és mikrohullámú sütővel felszerelt konyhát.

Ehhez jönnek még olyan apróságok, mint a bejáratnál osztogatott speckó babakocsik vagy az ugyancsak arrafelé található, gazdagon felszerelt játszószobák.

A felnőttek csendes világa

Lutzmannsburg - Sonnentherme

A Napfényfürdő és a Babyworld mellett a lutzmannsburgi fürdő harmadik nagy egysége a Silent Dome fedőnevű (lassan több angol szót használnak az osztrákok, mint a britek) pihenőtér és wellness-fürdő. Ha azt akarjuk, hogy jegyünk ide is szóljon, két euróval többet kell fizetnünk a jegyért, de ez csak az egyik dolog. A másik az, hogy 16 év alatt nem engednek ide be senkit, nagy valószínűséggel azért, hogy távol tartsák az élményfürdő pörgését és zsivaját. Ez valószínűleg sikerül is nekik, legalábbis kívülről így tűnt.

Azért csak kívülről, mert körünkben volt egy kiskorú, akit sportszerűtlen lett volna magára hagyni, így azt is csak a kibicként, a honlapról tudjuk, hogy a Silent Dome belső és külső medencéje 35 fokos, rengeteg nyugágy és növény hivatott az idegek kisimítására, meg piszkosul jó néz az egész.

Függelékek

Lutzmannsburg - Sonnentherme

Lehetne tovább ragozni az egészet, a nudista ilyen-olyan szaunákkal, gőzfürdőkkel, pezsgőfürdővel, mélymerülő hidegvizes kúttal és a fürdő területén illetve környékén kínált megannyi szolgáltatással, de ezekre nem térnénk ki, úgyis mindenki el tudja képzelni őket.

Ezeknél a divatos tevékenységeknél sokkal prózaibb dolgok nyerték meg tetszésünket. Olyan apróságok, mint az általános tisztaság és kulturált környezet, a hajszárítókhoz tartozó hatalmas tükrök és a galéria viszonylagos békéjében rendelkezésre álló megannyi nyugágy.

Ami az ételt-italt illeti, a fürdő szerves tartozéka egy pizzéria és egy önkiszolgáló étterem. Ez utóbbit teszteltük le élesben, elsősorban azért, mert marha látványos a létesítmény közepén álló jégben és fényben úszó salátás és gyümölcsös pult. A árak sajna itt is magasabbak a mieinknél, nagyjából a horvát tengerpartot idézik. Ez azt jelenti, nem megfizethetetlenek, de azért egy családi ebéd elég húzós, különösen az italárakon szisszenünk fel.

Ez utóbbin egyébként könnyű segíteni. Vigyünk magunkkal például pár liter üdítőt. Senki nem fog ránk rossz szemmel nézni, annál is inkább, mert az étterem asztalai között még egy mikrót is elhelyeztek, arra az esetre, ha valaki mondjuk az otthonról hozott kolbászos zöldbabfőzeléket kívánja ehető hőmérsékletűre varázsolni.

Nézze meg képgalériánkat is a fürdőről!

Aktuális árak (K=kedvezményes)

 

FelnőttekNapijegy17,5019,503 óra14,5016,504 óra15,5017,50K16:00 órától (vasárnap 15:00 órától)
szauna nélkül11,2011,70K16:00 órától (vasárnap 15:00 órától) szaunával13,--14,--K18:00 órától szauna nélkül10,2010,70K18:00 órától szaunával12,--13,--Gyermekek (0-2 éves)3,70Gyermekek (2-6 éves)5,70Gyermekek (6-15 éves)10,203 óra7,204 óra8,20K16:00 órától (vasárnap 15:00 órától)5,70KCsaládi Napijegy(2 fizetõ Felnõttel + 6 éven felüli gyermek - Élményfürdõ belépõvel szauna nélkül)1gyermekkel43,102 gyermekkel52,803 gyermekkel62,50minden további gyermek (6-15 éves)8,70minden további gyermek (2-6 éves)5,70minden további gyermek (0-2 éves)3,70KNyugdíjasok (hétfõtõl péntekig) Igazolvány felmutatásávalHölgyek 55 éves, Urak 60 éves kortólNapijegy12,5014,503 óra9,5011,504 óra10,5012,50KMozgássérültekNapijegy9,--10,--Óránkénti felár (30 perc)1,50Silent Domel felár2,-- Szauna felár3,50K11 - es Bérlet (1 évig érvényes)Napijegy szaunával189,--16:00 órától szauna nélkül100,--105,--16:00 órától szaunával117,--126,--18:00 órától szauna nélkül91,--96,--18:00 órától szaunával108,--117,--Szolárium (Turbónapozó 10 perc)6,50Fürdõköpeny kölcsönzés8,--Fürdõlepedõ kölcsönzés4,--Bérelhetõ öltözõ kabin4,--Értékmegörzõ1,--

 

Sonnentherme

 

Szóljon hozzá!

Írja be a választ csupa kisbetűvel írva!

Aktuális

Partnereink

Isiscom

Pannonsystem