Hirdetés


Anettka: Nem kell mindenáron objektívnak lenni

2005.12.11

Úgy tűnik, egyre komolyabb médiatényezővé válik Anettka. A korábban szinte kizárólag csak saját műsoraiban és a bulvársajtó híreiben szereplő öntörvényű műsorvezető most egy konzervatív párt, az MDF oldalvizein tűnt fel mint szakértő. Többek között ennek apropóján kérdeztük őt a politika és a média összefonódásáról, az internetes újságokról, egyébről.

Hirdetés

Anettka

- Különböző helyeken különböző hírek röppentek fel arról, hogy az MDF szakértője lettél. Mi az igazság?

- Az MDF-től valóban birtokolok egy szakértői kártyát, amelyik feljogosít arra, hogy bármikor beléphessek a Parlamentbe, a Képviselői Irodaházba, illetve a Miniszterelnöki Hivatalba. A pontos titulusom média- és nyilvánosság-szakértő. Egyértelmű, hogy van szimpátiám a párt felé, véleményem szerint ma Magyarországon ez az a párt, amelyik hangnemében, mondanivalójában számomra teljesen elfogadható. A Magyar Demokrata Fórummal a kapcsolatom egyébként nem most indult, de ennek a folyamatnak a kezdete nem publikus.

- Az MDF-en belül viszont nem mindenki örül annak, hogy a szakértőjük lettél.

- Azt, hogy az MDF-en belül ki minek örül vagy mivel ért egyet, én nem tudom. Nem vagyok, nem voltam és nem is leszek az MDF tagja, és funkcióm sincsen az MDF-en belül. Én nem vagyok politikus. Nem én leszek azonban az első, aki tanácsokat ad egy pártnak, több százan mozognak így a politikai pártok körül. Azt hiszem, ennél többet most nem mondhatok el a nyilvánosság előtt erről a témáról.

- Mit gondolsz, milyen mértékben van összefonódás a média és politika között?

- Az például, hogy a kereskedelmi tévék vagy azok műsorai mennyire függnek a politikai pártoktól, nem is kérdéses. Tény és való, hogy ha valaki figyeli, láthatja, hogy mennyire kilóg a lóláb. Viszont én ezt jónak tartom, hiszen szerintem természetes az, hogy ha valaki szimpátiával bír valamelyik politikai párt irányába, akkor ezt kimutatja. Fontos az őszinteség, és nem kell mindenáron objektívnek lenni. Ha valaki elkötelezett valamelyik irányba, akkor azt nehéz is volna lepleznie. A kereskedelmi televíziózás nagyon nagy hatással van az emberek életére, véleményére, és ha valamilyen politikai sugallat is megjelenik rajta keresztül, az egészen biztosan nagyban befolyásolja a választások eredményeit is.

- A Budapest Televízióban vezetsz éjszakai műsort minden hétköznap. Más csatornától még nem kaptál ajánlatot?

- Folyamatosan szerepelek minden televízióban, sokszor hívnak vendégnek. Saját műsorral kapcsolatban is nagyon sokat tárgyaltam már különböző televíziókkal, de még senkivel sem sikerült megegyezni. Azért nem váltottam csatornát, mert mindenhol meg lenne kötve a kezem. A nagy kereskedelmi tévéknél a műsorvezetőknek semmibe sincs beleszólásuk, előírják nekik, miről szóljon a műsor, mit mondjanak, mit viseljenek. Én pedig ezt így nem vállalnám el. Én a saját koncepcióm szerint szeretném készíteni a műsoraimat.

- Vannak adataid a nézettségedről?

- A nézettségemet nem én méretem. A Budapest Televízió amúgy sem méreti a nézettségét, az én műsoromét azonban figyelik, mégpedig a „konkurenciától”. Ezeket az adatokat így nem is hozhatom nyilvánosságra, de én ismerem őket, és nyugodtan mondhatom, hogy meg vagyok velük elégedve.

- Mit gondolsz az internetes médiáról?

- Az internet nyilván nagyon fontos, de bármennyire is erőltetik, a magyar lakosságnak a nagy része még mindig nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. Ennek következtében az interneten megjelenő lapoknak sincs még olyan befolyásuk, mint a hagyományos médiának. Én azonban bízom benne, hogy ez változni fog, és egyre inkább elterjed, éppúgy, mint a világ minden táján.


(Fotó: Sztartozsde.hu)