Hirdetés


Azok a boldog szép napok - A szombathelyi szocialisták értékeltek

2006.04.24

Egy ”27 éves fiatal lány kis híján legyőzte a polgári körök guruját” – jellemezte a tegnapi választások egyik epizódját Ipkovich György polgármester. Még meg sem száradt a tegnapi pezsgőspoharak alja, a szombathelyi koalíciós politikusok már választást értékeltek. A sajtózsargon az efféle sajtótájékoztatókra használja a felszabadult légkör kifejezést.

Hirdetés

A szombathelyi szocialisták


„Ennél szebb névnapot én már régen éltem meg” – kezdte egy személyes megjegyzéssel a hétfő délutáni sajtótájékoztatót Ipkovich György polgármester, aki szerint „történelmi ajándékot kaptunk”, mivel a rendszerváltás óta először adatik meg egy kormánynak, hogy folytathatja a tevékenységét.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy 1998-ban egy koalíciós jelölt került be listáról a parlamentbe, 2002-ben – többek között az MSZP-SZDSZ összefogásnak köszönhetően - már két jelölt: egy listáról, egy egyéniben, míg 2006-ban két listás (Ipkovich György és Rába László) és egy egyéni mandátum (Hankó Faragó Miklós) jutott a koalíciónak. Ráadásul Gaál Angelika ”a 27 éves fiatal lány kis híján legyőzte a polgári körök guruját” és az elkövetkezendő négy év elég lesz arra, hogy „ez a gyönyörű hölgy legyen a Fidesz végzete a kettes választási körzetben”.

A szombathelyi választókörzetek összeszámolása után az is kiderült, mindkét körzetben 53 százalék körüli volt a koalíciós szavazat, ami szintén példátlan.

Gaál Angelika elmondta: A kettes körzetben történt jobboldali elsőségtől függetlenül „a baloldal győzelmét ünnepelhetjük”, mivel mind Szombathely, mind a környező településeken a szocialisták korábban soha nem tapasztalt számú szavazatot kaptak. A számok alapján úgy tűnik, Hende Csabának még a második fordulóra felszabaduló jobboldali szavazatokat sem sikerült begyűjtenie, hiszen a szavazatainak száma csak háromszázzal növekedett. A fiatal politikusnő abbéli reményének is hangot adott, hogy négy év múlva rászolgál azok bizalmára is, akik most nem rá szavaztak.

Bár a sajtóban hamarabb kapnak lábra a negatívumok és a problémák, „a szombathelyi kampány számomra egy jókedvű kampány volt” – értékelt Hankó Faragó Miklós, majd felidézte a nefelejcses virágmagos-tasak akcióját, amelyből 4 ezer darabot adott át személyesen. A magas részvételi arány legitimitást ad, és az 1500 fős többlet - ami közte és Puskás Tivadar között volt - is megnyugtató különbség – hangzott el.

Szücs Gábor, a Vas megyei szocialisták szövetségi tanácsának elnöke, városi frakcióvezető úgy értékelt, hogy a párt még soha ennyire nem tudott eljutni a megye kistelepüléseire, és ez az előrelépés mutatkozik meg a plusz egy fő listás hellyel is. Mint mondta, az őszi önkormányzati választásokon szeretnék a szombathelyi sikereket a megye egészére kiterjeszteni.

Nemény András megyei elnökhelyettes felvetette annak a lehetőségét, hogy a párt jogorvoslat lehetőségével él Hende Csaba mandátumával kapcsolatban, többet között azért, mert az utolsó két napon több olyan esemény történt, ami megzavarhatta a választókat.

Befejezésül Ipkovich György még annyit tett mindehhez, – a 2007-től induló országos fejlesztések tükrében - Szombathely szerencsésen választott, a kormány által megfogalmazott ígérete és tervek beválthatóak lesznek.