Maestro Giovanni Pizzéria, Szombathely

2003.05.27. 09:05

Némileg megtévesztő ez a név, mert azért jóval többről van itt szó, mint egy szimpla olaszos pizzériáról. Meghökkentően nagy étel- és italválaszték némileg vitatható ízlésű környezetben.

A Giovanni már az újgenerációs éttermek közé tartozik, Szombathely kulináris történetének egyik legújabb kori terméke. Abból a korszakból, amikor hetente nyitnak, zárnak, alakulnak át vendéglátó-ipari egységek, s bizony nem egyszerű feladat patinás, mindenki által ismert nevű új helyeket kialakítani. A Giovanni láthatóan nem is céloz meg ilyesmit, de a pizzéria elnevezés becsapós, mert az álnév egy nagyon is versenyképes éttermet takar – ahogy ez rögvest kiderül.

Maestro Giovanni

Kezdjük azzal, hogy kimondottan szerencsés a Giovanni földrajzi elhelyezkedése. A Mátyás király utca eleje még a legszűkebb belvárosnak számít, de már nem sújtja a Fő tér és közvetlen környékét jellemző kisbelvárosi, olykor irritálóan sznob hangulat. Az épület kapásból kiszúrható a környezetéből, nem is annyira a zöld-sárga színek, hanem a dudoros, valószínűleg kőimitációnak szánt falak miatt. Lépcsőkön jutunk fel az első és a második szintre, melyek kialakítása kétségkívül igényes, ám hogy esztétikus-e, az erősen ízlés dolga. A fehérre meszelt falak belülről is dudorosak, a székek és asztalok rusztikus hatást keltően fából vannak kialakítva, feléjük nádtető rittyentve. Az egész inkább hajazik egy görög épületben kialakított csikóscsárdára, mint egy olasz pizzériára, de vigasztalódjunk vele, hogy az egész tiszta és rendezett, no meg azzal, hogy egy ilyen egyvelegből ennél gázosabb enteriőr is kisülhetett volna.

 a terasz

Nyár lévén alkalmunk volt a kerthelységet is letesztelni. Az is biztos, hogy ennél hangulatosabb helyek is vannak a világon, mint ez a hátsó udvarból elkerített, kissé emeltszintű placc, amely mellett karnyújtásnyira autók parkolnak. Később az is kiderül, hogy a mosdó csak az utcán át megközelíthető épület második emeletén van, ami nem kimondottam előnyös egy kiadós sörözés második szakaszában. De annyira azért ne menjen el a kedvünk: az első látásra jellegtelen hely jóval barátságosabbá válik majd ám a közvetlen pincérek, a vaskos étlap no meg az ételek miatt.

 belső

Ez utóbbiból tényleg zavarba ejtően nagy a választék. Pizzából több mint félszáz, s hamburgerből is nagyjából ugyanennyi elérhető. A „hagyományos” ételek listáján keverednek az olasz és a magyar konyha karakteres képviselői, ami egyáltalán nem baj, főleg azért, mert a mind a talján, mind a hazai ízeket erős mezőny képviseli. A letesztelt ételek minősége átlag felettinek mutatkozott, s jellegzetes, bátor, öntudatos konyhát illetve szakácsot sejtet. Az adagok méretével sincs gond, a fatálas csülök pedig egyenesen emberpróbáló, a szomszéd asztal rutinos versenyzői – nagy bölcsen - eleve két plusztányérral rendelték. További elemi tudnivaló, hogy az étterem által propagált kemencés pizzákon kívül más is készül itt kemencében, s faszén fölött, ami miatt már érdemes idejönni annak, aki komázza az ilyesmit. Az egyik köret, a krumpli Giovanni is így készül. Finom.

Ha már a köreteknél tartunk. Bár az étterem egyáltalán nem tekinthető drágának, az étlapi árakra pillantva azért ne örüljünk annyira, mert azok nem tartalmaznak semmilyen köretet. Arra külön rá kell számolni 200-300 forintot, ami nem egy érvágás, de mégis.

A hétköznap is egészen hajnalig nyitva levő Giovanni a pizzák meg mindenfélék házhozszállítást is vállalja, a magunkfajta internetes embereknek meg külön bejön az online-rendelés és asztalfoglalás lehetősége. Olyannyira, hogy meg is adjuk a honlap címét is alant.

Maestro Giovanni Pizzéria
Szombathely, Mátyás király u. 15.
Telefon: 94/320-242
Nyitva: V-H-K-Sz: 10.00-02.00 – Cs-P-Szo: 10.00-04.00

.